ВЛАДА В ОДНИХ РУКАХ. Головним завданням японського уряду буде забезпечення економічного зростання країни, – заявив премєр-міністр Сіндзо Абе після того, як його партія здобула впевнену перемогу на парламентських виборах. «Абеноміка» передбачає насичення економіки грошима, тобто, підвищення рівня керованої інфляції, а також збільшення державних видатків.

«Я думаю, тільки тепер ми починаємо працювати на повну силу. Найбільше наші виборці в усій країні хочуть відновлення економіки, і зрештою, вони вже можуть його відчути», – заявив Абе.

Відколи Сіндзо Абе прийшов до влади, ВВП Японії виріс на 4%, а фондові ринки – на 40%.

Однак, окрім економічних проблем, Японії найближчим часом доведеться вирішувати і територіальні суперечки з сусідами. Для Абе, відомого своєю націоналістичною позицією, це буде важко.

«Навіть якщо з економікою все добре, залишається загроза загострення відносин з нашими країнами-сусідами. І це нас дуже турбує», – каже мешканець Токіо Нобору Мацузакі.

Критики прем’єра бояться, що тепер, коли він контролює обидві палати парламенту, він домагатиметься внесення змін до конституції Японії, щоб нарощувати військову міць країни.

«Є надія, що він і далі буде зосереджений на економіці. Бо цілком очевидно, що громадськість не підтримує змін до конституції і перегляду оборонної політики Японії. Громадськість навпаки хоче примирення з сусідами, тож, думаю, демонструвати світу націоналістичного Абе було б контрпродуктивно», – вважає експерт з питань азійського регіону Джеффрі Кінґстон.

Японські праві давно ставлять питання про застарілість 9 статті Конституції, що формально забороняє країні мати свою армію. Також вони виступають за відновлення роботи атомних станцій в країні.

Copyright © 2013 euronews