Володимир МИКОЛАЄНКО,

для «Урядового кур’єра»

Аукціон з продажу 5% і 2,2% акцій ПАТ «Сумихімпром», який мав відбутися 12 червня, ФДМУ скасували через порушення прав інвестиційної компанії «Бізнес-Інвест».

Як відомо, до участі в торгах було допущено лише ТОВ «Будброк». Саме в інтересах цієї структури відсікли компанію «Бізнес-Інвест», яка теж подала документи для участі в аукціоні.Торги були скасовані Фондом державного майна (наказ №1599 від 11 червня 2014 року) через порушення прав інвестиційної компанії «Бізнес-Інвест», допущених посадовими особами організатора торгів - «Східно-Європейською фондовою біржою».

У разі, якби приватизаційний аукціон відбувся, зазначає УНІАН, «Будброк» став би єдиним претендентом на купівлю пакетів акцій «Сумихімпрому». З усіма, так би мовити,  наслідками - відсутністю конкуренції і низькою ціною проданих пакетів акцій тощо.

Як повідомляє інформагенція, «Будброк» – це структура, діяльність якої контролює власник DF Group. Про це свідчить той факт, що у власності «Будброку» знаходяться пакети акцій «Чернігівгазу», «Чернівцігазу», «Рівнегазу», «Вінницягазу», «Івано-Франсківськгазу», «Волиньгазу», «Закарпатгазу», «Львівгазу».

У довідці УНІАН зазначено, ПАТ «Сумихімпром» – хімічне підприємство, яке виробляє двоокис титану, мінеральні добрива, сірчану і фосфорну кислоти, залізо-оксидні пігменти та коагулянти. Підприємство займає перше місце в Україні з виробництва комплексних і суперфосфатних добрив, друге місце з випуску двоокису титану. Воно входить у першу п'ятірку найбільших експортерів хімічної продукції. 100 відсотків акцій ПАТ «Сумихімпром» знаходяться у власності держави. Починаючи з 2010 року, підприємство управляється менеджерами DF Group (компанія, що об'єднує хімічні активи бізнесмена Дмитра Фірташа).

Нагадаємо, запланований на 12 червня аукціон з продажу 5% і 2,2% акцій ПАТ «Сумихімпром» (афільована з компаніями, контрольованими Фірташем).

«На відміну від заявки «Бізнес-Інвесту», заявка «Будброк» на участь у приватизаційному аукціоні з продажу акцій «Сумихімпром» була прийнята.