Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»

До кінця реєстрації на  зовнішнє незалежне оцінювання лишилося три тижні, але пік активності  ще попереду: його очікують в кінці  лютого  — на початку березня. Нині для проходження ЗНО зареєструвалися понад 87 тисяч  майбутніх абітурієнтів, повідомила журналістам директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

Водночас у півтора раза порівняно з минулим роком збільшилося число відмов у реєстрації на цьогорічне тестування. «Станом на 11 лютого 2014 року кількість відмов становить 2243, тоді як торік 11 лютого їх було 1467»,  — сказала вона.

Однією з причин стало те, що  абітурієнти та їхні батьки не  надають дозволу на обробку своїх персональних даних, об∂рунтовуючи  відмову  переважно релігійними переконаннями. «На жаль, звернень нині багато. Така людина повинна зробити вибір: якщо не хоче дозволяти обробляти персональні дані, то може не намагатися здобути вищу освіту»,  —  повідомила директор УЦОЯО, наголосивши, що  ненадання згоди на обробку персональних даних  є підставою не зареєструвати учасника для проходження ЗНО. Ці дані потрібні для присвоєння індивідуального коду, який використовуватиметься лише в системах зовнішнього незалежного оцінювання.

Водночас кількість відмов абітурієнтам збільшилася й через ті помилки, яких вони припускаються, подаючи документи. Серед найтиповіших  — невідповідність  вказаних даних та фото, відсутність дати чи підпису майбутнього учасника тестування, брак завірчих написів на копіях документів. Попросивши майбутніх абітурієнтів бути уважнішими,  Ірина Зайцева  нагадала,  що помилки можна виправити  та надіслати документи до регіональних центрів оцінювання якості освіти повторно.

Нагадаємо, що реєстрація на  цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання  триватиме до 5 березня. ЗНО розпочнеться 3 червня тестуванням з іноземної мови, а завершиться  27 червня оцінюванням зі світової літератури. Додаткова сесія триватиме з 4 до 11 липня.