ЕКСПОЗИЦІЯ

Перший в Україні обласний музей податкової служби урочисто відкрили в Тернополі 

Його розмістили в приміщенні головного управління Міндоходів України в області.

Одним з ініціаторів створення цього музею став перший керівник податкової служби області часів незалежної України Богдан Кельнер. Нині він очолює обласну ветеранську організацію податківців. Разом зі своїми колегами майже півроку готував музейну експозицію. Богдан Дмитрович провів першу екскурсію і цікаво та змістовно розповідав про кожен експонат. Серед артефактів виставили, скажімо, «Ревизскую сказку Кременецкого уезда Волынской губернии» 1834 року. Це — опис платників кріпосного подушного оподаткування. Представлена також розмаїта податкова документація часів польського правління на теренах краю, фашистської окупації та, звісно, радянського періоду.

Цілий стенд стосується платіжних засобів. Ідеться про грошові знаки й цінні папери Австро-Угорської та Російської імперій, Речі Посполитої, Української Народної Республіки. Бофони — гроші Української повстанської армії розміщені поруч з облігаціями СРСР. Демонструють і купони незалежної України. Можна побачити, який вигляд мали стіл фінінспектора 50-х років минулого століття, обчислювальна техніка минулого, форма податківців різних періодів. Виклали інформацію про виникнення податків, про податкову систему Радянського Союзу та сучасної України.

На чільному місці експозиції виставили Пам’ятний реєстр ветеранів податкової служби області. Нині сюди занесли 369 прізвищ. Окремий стенд розповідає про теперішніх і колишніх керівників податківців, про працівників обласного апарату. Розмістили й чимало пам’ятних світлин, пов’язаних із працею в податкових органах. Знайшлося також місце роботам переможців конкурсу «Податки очима дітей», який став першим соціальним проектом податкової служби та залишався доброю традицією податківців упродовж багатьох років.

Відкриття музею, на думку начальника головного управління Міндоходів у Тернопільській області Олександра Вітрука, — насамперед яскраве свідчення поваги до податківців, які віддали багато років нелегкій праці та створили міцний фундамент для розвитку служби. Відтепер музейні двері відчинені для учнів навчальних і виховних закладів Тернопільщини. Екскурсії тут стануть елементом навчальної програми з вивчення основ оподаткування.