На центральній площі Миколаєва військові 79-ї окремої аеромобільної бригади протестували безпілотник типу U-коптер. За польотами нового апарата спостерігала й заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська. Як розповів кіборг з позивним «Єнот», дрон сконструював одеський волонтер-авіамоделіст, а кошти для закупівлі деталей збирали небайдужі городяни. Вартість апарата становить півтори тисячі доларів. Протягом тижня «Прониру», як назвали безпілотник бійці, тестуватимуть. Після чого передадуть військовим першого батальйону 79-ї окремої аеромобільної бригади. 

«Пронира» має показати себе в АТО

U-коптер призначений для короткострокової розвідки на висоті до одного кілометра. Тому тривалість його перебування в повітрі — близько десяти хвилин, але після доукомплектування час польоту можна збільшити до 25 хвилин. Швидкість безпілотника становить до 60 кілометрів на годину.

Як зазначає конструктор Костянтин, дрон дуже компактний і  його ще можна удосконалити й доукомплектувати. Але головна особливість безпілотника — мобільність. «Ми шукали раму, яку буде зручно перевозити, зберігати, використовувати. Піднімається він на висоту півтора-два кілометри, але продуктивна зйомка — до кілометра, — зазначив автор. — Цей апарат — найкращий у своєму класі, ліпший за співвідношенням вантажопідйомності й ефективності використання електроенергії, а також стабільності польоту».

За тестуванням безпілотника спостерігає заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська. Фото надані прес-службою Миколаївської облдержадміністрації

Заступник командира першого десантного батальйону 79-ї окремої аеромобільної бригади з роботи з особовим складом майор Ярослав Калашник розповів, що військовослужбовці мають досвід роботи з безпілотниками. У Донецькому аеропорті завдяки таким апаратам вдалося знищити велику кількість техніки та особовий склад противника. Для військових безпілотники дуже важливі, саме завдяки їм вдається уникати людських втрат під час розвідки.

До речі, в ході демобілізації до Миколаївщини прибуло 1867 військовослужбовців. Основне завдання, яке ставить влада та військкомати, — працевлаштування бійців, надання їм соціальної допомоги та психологічної підтримки. Питання демобілізації та підготовки до п’ятої хвилі мобілізації обговорили в Миколаєві. Обласний військовий комісар Олександр Іванов повідомив голів районних державних адміністрацій про те, що воїни-ветерани АТО створили громадську організацію «Союз ветеранів» для об’єднання всіх демобілізованих солдатів. Нині вони проводять роботу зі створення таких організацій в районах на базі військкоматів. Також воєнком прокоментував проблему зі встановленням статусу учасника бойових дій. Так, «людина, що повернулася з війни, має всі підстави й права вимагати надання пільг. Ми робимо запити в архіви, у військові частини й усіляко сприяємо якнайшвидшому отриманню посвідчення учасника АТО». Що стосується завершення четвертої хвилі мобілізації, у більшості районів області з розумінням поставилися до питання державного значення. Чоловіки Новоодеського, Веселинівського, Вознесенського, Братського та Березнегуватського районів виявили бажання захищати країну від агресора.