У секторі Газа знайдена бронзова скульптура Аполлона заввишки у людський зріст. Про знахідку 500-кілограмової статуї заявив місцевий рибалка на ім’я Джуда Граб.

Він виловив її у морі у серпні 2013 року, але широкий розголос відкриття отримало тільки зараз, повідомляє Укрінформ з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

За підрахунками фахівців знайдену статую Аполлона оцінюють у 40 мільйонів доларів.

«Рибалка знайшов скульптуру на мілководді на відстані майже 100 метрів від берега, неподалік від кордону з Єгиптом. Разом з родичами рибалка витяг її на берег і перевіз додому на віслюках. Бронзова скульптура, що зображує грецького бога з відведеною у бік правою рукою, деякий час зберігалася у сім’ї Граба», – зазначається у повідомленні.

Пізніше Граб спробував виставити скульптуру на аукціон eBay, розраховуючи продати її за 500 тисяч доларів. Завдяки тому, що інформація була розміщена на сайті, про це дізналося керівництво руху ХАМАС. Поліція конфіскувала статую у рибалки і завела на нього кримінальну справу за спробу продажу культурної цінності.

Цій скульптурі понад дві тисячі років.

Палестинська влада повідомила, що публічне експонування скульптури заборонене до закінчення слідства. Пізніше її планується відреставрувати і виставити у Газі.

Імовірно статую було створено між V і I віками до нашої ери. За словами історика Жана Мішеля де Естрагона, твір складно оцінити. «Це все одно що запитати про вартість «Мони Лізи». Вона унікальна і безцінна», — заявив учений.