Євросоюз зажадав від Москви вивести свої війська з території України і почати негайні переговори з Києвом. Керівники зовнішньополітичних відомств ЄС одностайно засудили російську агресію проти України і не виключили можливості запровадження санкцій та ембарго на імпорт зброї до Росії.

«Нам потрібно побачити повернення російських військ до казарм та місць дислокації, визначених угодою із Україною. Ми серйозно занепокоєні повідомленнями про військові вильоти, пересування військ та бронетехніки у різних місцях. Думаю, зрозуміло, що ми хочемо бачити повернення військ на позиції, які вони займали до початку конфлікту», – заявила Верховний представник ЄС з питань безпеки і зовнішньої політики Кетрін Аштон.

ЄС може заморозити переговори щодо безвізового режиму з Росією у разі подальшої військової операції проти України, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на проект спільної заяви європейських дипломатів.

«Через 25 років після завершення Холодної війни Європа знову постала перед загрозою розділення. Я питаю себе, чи не настав час надіслати чіткий сигнал Росії, що її військові дії абсолютно неприпустимі, та закликати український уряд поважати права меншин на сході України», – заявив міністр закодонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Європейські міністри закликали Київ та Москву розпочати прямий діалог щодо ситуації в Криму. При цьому Євросоюз розглядає кілька варіантів підтримки України. За словами голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, ЄС готовий запропонувати Києву політичну асоціацію та економічну інтеграцію.

«Росіяни завжди вважали, що країни, які належали до їхньої імперії, у той чи інший спосіб не повинні виходити з-під російського контролю», – заявив французький міністр закордонних справ Лоран Фабіус.

Тим часом Організація з безпеки та співпраці у Європі хоче спрямувати в Україну місію спостерігачів. Київ вітав таку пропозицію. Москва офіційної відповіді поки не дала.

 Copyright © 2014 euronews