Одразу дві церкви зла душа підпалила та вчинила наругу над Святими Тайнами в селищі Залізці на Тернопільщині. Сталося це посеред ночі, з невеликим часовим інтервалом між загоряннями. Спочатку займиста суміш спалахнула в греко-католицькій церкві Покрови Святої Богородиці, яка є пам’яткою архітектури національного значення (збудована 1740 року). Вогонь знищив металопластикове вікно, церковну літературу, килимове покриття підлоги, пошкодив внутрішнє оздоблення стін храму, повідомили пожежники. 

Цікавий факт: сусідні ікони згоріли, як і дерев’яна рамка, а сам образ Богородиці дивом уцілів.

Відтак пожежники отримали чергове повідомлення. Цього разу вже горіло в столітньому храмі Пресвятої Трійці Української автокефальної православної церкви. Язики полум’я знищили Святе Євангеліє XVII століття, інші церковні книги, 30 фелонів (обрядовий одяг), металопластикове вікно, двері, інші речі, пошкодили жертовник, внутрішнє оздоблення стін і купола храму.

На місці подій працювали слідчо-оперативна група та експертно-криміналістична лабораторія. Серед версій експертів — займання будівель спричинив підпал. Працівники міліції взялися за проведення комплексу заходів зі встановлення осіб, причетних до скоєння цих злочинів. Протиправний факт внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На щастя, зловмисника правоохоронці довго не шукали. Вже через два дні після вчинення злочину та богохульства встановили особу палія. Ним виявився 33-річний донеччанин, який ніде не працює, але вже кілька разів його судили за злодійство.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що лиходій автостопом дістався Тернопільщини, аби обкрадати церкви. Два храми в Залізцях, за його зізнанням, підпалив через те, що не знайшов там грошей.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом умисного пошкодження майна у двох церквах Зборівського району за ч.2 ст.194 КК України здійснює прокуратура Зборівського району.

Тим часом заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра заявив, що у краї посилюватимуть охорону храмів і релігійних пам’яток. Він звернувся до жителів області з проханням допомагати у забезпеченні спокою й правопорядку та своєчасно реагувати на будь-які правопорушення.