Термін програми розраховано на два роки, а обсяги фінансування становитимуть 14—18 мільярдів доларів США. Про це заявив глава місії Міжнародного валютного фонду в Україні Ніколай Георгієв на спільному брифінгу з головою Національного банку Степаном Кубівим.

«Місія завершила свою роботу в Києві, і я хочу подякувати керівництву Нацбанку і уряду України за конструктивну роботу. Місія досягла розуміння з керівництвом України за програмою реформ, які можуть бути підтримані дворічною програмою stand-by. Програма розблоковує фінансову допомогу від широкого кола фінансових організацій, яка ймовірно сягатиме 27 мільярдів доларів упродовж двох років. Із них власне допомога від МВФ може становити 14—18 мільярдів доларів», — цитує слова Ніколая Георгієва УНІАН.

За його словами, тепер програму співпраці має схвалити Рада директорів МВФ, а перший транш може надійти в Україну вже у квітні за умови, що наша держава за цей час виконає низку економічних реформ.

«Реформи мають фокусуватися на наступних галузях. Перше — це сектор монетарної політики. Тут інструментами є підтримання цінової стабільності та збереження гнучкого валютного курсу. Це подолання зовнішніх дисбалансів», — сказав він, додавши, що ці заходи спрямовані й на оздоровлення банківської системи. Крім того, необхідно провести глибоку реформу в енергетичному секторі, посилити боротьбу з корупцією, створити привабливіший інвестиційний клімат, передає РБК-Україна.

При цьому в МВФ повідомили, що податково-бюджетна політика повинна забезпечити захист пріоритетних витрат і проведення більш глибокого бюджетного коригування в середньостроковій перспективі. Початкову стабілізацію у 2014 році буде досягнуто за допомогою поєднання заходів у сфері доходів і витрат. На 2015—2016 роки передбачено поступове бюджетне коригування переважно за рахунок змін у витратах, темпи якого будуть співмірні зі швидкістю відновлювального економічного зростання з метою зниження дефіциту бюджету приблизно до 2,5% ВВП до 2016 року.

Водночас Ніколай Георгієв наголосив на тому, що реформування в Україні має спиратися на потужну систему соціального захисту, аби максимально мінімізувати наслідки для найбідніших верств населення, які відчуватимуться у складний період економічної трансформації. Глава місії МВФ підкреслив, що позитивний результат для економіки залежатиме від швидкої імплементації цих заходів.

У свою чергу Степан Кубів запевнив, що Україна має чітку програму реформ у середньостроковій перспективі. Голова Національного банку також висловив переконання, що Меморандум з МВФ про співпрацю у рамках дворічної програми кредитування економіки України буде підписано у Вашингтоні у першій половині квітня.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»