Розпочавши збирання ранніх зернових та зернобобових культур на тиждень раніше усталеного терміну, сумські хлібороби  нарощують темпи обмолоту. Радує насамперед урожайність — на круг виходить 38,3 центнера збіжжя, що на 6,1 центнера більше за відповідний тогорічний показник.

Особливо врожайна нива у господарствах Сумського району, де з гектара намолочують понад 43 центнери. В окремих господарствах є масиви, на яких одержують від 55 до 60 центнерів добірного зерна на круг.

   Цими днями голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь побував на полях фермерського господарства «Зернова долина», де ознайомився не тільки із збиранням урожаю, а й соціально-економічною ситуацією на території Кияницької сільської ради. Він високо оцінив зусилля хліборобів краю, наголосивши на важливості соціальної складової жнивної кампанії.

Як розповів сільський голова Анатолій Рибальченко, впродовж останніх років соціально відповідальний бізнес і в першу чергу «Зернова долина», що працюють на території сільради, активно допомагають місцевій громаді. Лише протягом минулого року надійшло 165 тисяч гривень — кошти  використані для ремонту ФАПу, заміни вікон у школі, прокладання водогону, для культурно-мистецьких заходів тощо.

За сьогоднішніми розрахунками, область уперше за свою історію одержує унікальний шанс вийти на рекордний збір зерна — 3 мільйони тонн. Тож цілком закономірно, що  протягом 2011—2013 років в області активно споруджували місткості для зберігання збіжжя. Зокрема, в селі Степанівка Сумського району став до ладу елеватор майже на півмільйона тонн зерна. Подібних гігантів навіть в усій Європі  одиниці.

Рекордний збір зерна в області неодмінно дасть вагомий імпульс соціальному розвиткові сільських територій.

До загальнодержавного жнивного конвеєра позаминулого тижня долучилася Рівненщина: перші комбайни вийшли в поле у Здолбунівському районі. Так, у сільськогосподарському підприємстві «Колос-Інвест» вони збирають озимий ячмінь, що дозріває на площі 565 гектарів, із кожного намолочують трохи більше як 30 центнерів збіжжя. А вже з початку серпня молотитимуть зернові, які тут колосяться дорідним колосом на 7 тисячах гектарів.

 — Загалом на Рівненщині ранніми зерновими засіяли 202 тисячі гектарів. Понад чверть цієї площі займає пшениця, 7 тисяч гектарів — жито, 64 тисячі — кукурудза на зерно, 18 тисяч — озимий та ярий ячмінь. Крім того, посіяли понад 20 тисяч гектарів ріпаку, — коментує ситуацію перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко. — До жнив аграрії підготували 2380 комбайнів, 339 з яких — сучасні та високопродуктивні. Такі потужності дадуть змогу щодня збирати врожай на 30 тисячах гектарів. Водночас при потребі будемо залучати й додаткову техніку, аби вирощене вчасно потрапило до засіків — і державних, і регіональних.

Цього року рівненські аграрії очікують на найвищий врожай за роки незалежності України — понад мільйон тонн валового збору. Вважають, це стане гідним подарунком до дня народження держави.    

УМінагрополітики автономії повідомили, що станом на 9 липня у республіці практично закінчили збирання озимого ячменю та ріпаку, а озимої пшениці — на 64% площі. На елеватори вже надійшло 20 тисяч тонн пшениці та 15 тисяч тонн ячменю. За прогнозами сільськогосподарського відомства, цього року з кримських полів буде зібрано 600—640 тисяч тонн урожаю зернових культур, що нижче за  торішній показник. «Унаслідок несприятливих погодних умов, зокрема засухи, в 13 районах півострова зафіксовано загибель озимих зернових на площі 123 тисячі гектарів, — повідомив під час прес-конференції міністр агрополітики Криму Микола Полюшкін. —  Збитків і прямих утрат зазнали 172 сільгосппідприємства на суму майже 168 мільйонів гривень, а економічний збиток оцінюється у 377, 4 мільйона гривень». У відомстві плекають надію, що недобір ранніх зернових зможуть компенсувати  ярими.

Хоча цього року  результати жнивування не радують, але прогнози, як  зауважив керівник аграрного відомства, на найближчі роки не додають упевненості, що ситуація зміниться на краще. Адже, за даними державної установи, в наступне десятиліття на півострові очікуються випадки масової загибелі посівів ранніх і пізніх зернових культур у зв’язку з глобальним потеплінням. За словами міністра АПК автономії Миколи Полюшкіна, такий прогноз був озвучений фахівцями з Києва, які побували в Криму 8 липня в рамках робочого візиту міністра аграрної політики України Миколи Присяжнюка. Вони також зазначили, що, окрім  півострова, під ударом посухи опиняться Херсонська, Запорізька та частково Одеська області.  За прогнозами фахівців, протягом восьми з десяти майбутніх років у Криму будуть спостерігатися неврожаї.

Олександр ВЕРТІЛЬ, Інна ОМЕЛЯНЧУК,  Людмила ЩЕКУН, «Урядовий кур’єр»