Російський ПЕН-центр засудив дії влади та журналістів Росії стосовно України.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті ПЕН-центру, повідомляє Gazeta ua.

«Сьогодні російська влада використовує слово для знищення сенсу. Слова, які знаходять емоційний відгук в серцях багатьох росіян фашизм, хунта, нацизм виявляються каталізаторами агресії та ненависті», зазначено в заяві.

За словами авторів документу, окрім слів-ярликів, у влади є і «машина з виробництва законів».

«Вільне висловлювання прирівняне сьогодні до терористичного акту. Неправедні та антиконституційні закони щодо реабілітації нацизму, наклепу, щодо блогерів, щодо закликів до сепаратизму криміналізують публічне висловлювання і лишають монополію на створення смислів за державою», – йдеться у зверненні.

Автори заяви вважають, що насильство над словом неминуче призводить до фізичного насильства, а ескалація брехні переростає у воєнну ескалацію. У якості прикладу вони наводять нинішню ситуацію в Україні.

«Почавши з брехні про насильство у Криму, вона (війна) призвела до десятків реальних жертв на південному сході України. Журналісти, нагороджені президентом напередодні стали солдатами цієї війни. Їхня брехня обернулася кров'ю і смертю, а їхній цинізм та істерика, які завдали величезної шкоди російській суспільній свідомості, були названі у підписаних президентом нагородних листах «об'єктивним відображенням подій»», – сказано в документі.

Автори заяви зазначають, що не можуть змиритися з «наругою над словом» і мають намір і надалі висловлювати свою позицію, підтримуючи діалог з колегами в Україні.

Як відомо, Російський ПЕН-центр є частиною Міжнародного ПЕН-клубу організації, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Окрім сприянню дружбі й інтелектуальній співпраці літераторів усього світу, організація активно бореться за свободу слова та захищає права письменників. До нього входять такі відомі особистості якМихайло Жванецький,Борис Акунін,Людмила Юліцька,Віктор Шендерович.