У вівторок в Польщі відбулася перша зустріч проєктної команди із запуску JATEC (NATO — Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) — першої спільної інституції Альянсу та України. Із цієї нагоди до учасників звернулася віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Вона висловила вдячність усім, хто долучився до цього амбітного проєкту, а також польській стороні, що ухвалила рішення прийняти цю важливу ініціативу на своїй території.

«Я щаслива вітати перший захід проєктної команди, яка наповнить цю нову платформу робочими механізмами, змістом та спільними заходами. Ми розглядаємо центр разом з механізмами Ради Україна — НАТО як додатковий структурний елемент для нашої інтеграції до Альянсу. Тому дуже важливо, щоб JATEC був дієвою інституцією, юридично і практично інтегрованою в ширшу структуру НАТО», — наголосила віцепрем’єр.

Вона нагадала, що оскільки JATEC як багаторічна програма — важливий компонент Комплексного пакета допомоги НАТО, необхідно забезпечити належну ресурсну підтримку роботи центру для реалізації амбітних цілей, що їх перед собою ставлять ініціатори. Із практичного погляду Ольга Стефанішина закликала проєктну команду зосередитися на актуальних питаннях, які сприятимуть знаходженню ефективних рішень у сфері безпеки і оборони, зокрема в контексті російської агресії, що триває.

«Україні стануть у пригоді будь-які практичні знання і досвід, які можуть допомогти нам захистити людей та гарантувати власну безпеку чи то на землі, в небі, на морі, чи в кіберпросторі. Центр, який ми започатковуємо, — це платформа для постійного діалогу, обміну знаннями та експертизою, спільного пошуку рішень», — цитує Ольгу Стефанішину служба віцепрем’єр-міністра.

Рішення про запуск JATEC ухвалили за результатами засідання Ради Україна — НАТО на рівні міністрів оборони 15 лютого 2024 року.Завданнями центру стануть:спільний аналіз та узагальнення досвіду в сфері оборони та безпеки; удосконалення системи підготовки та військової освіти; сприяння підвищенню взаємосумісності; розвиток спроможностей Сил оборони України.

Робота Центру спрямована на досягнення повної взаємосумісності Збройних сил України та сил країн НАТО.

Джерело: Служба віцепрем’єр-міністра