Цьогорічна погода з рясними опадами є досить сприятливою і комфортною для майбутнього врожаю. У цьому переконана начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. 

Звісно, деякі господарства зіткнуться з проблемами змивів та вилягань посівів, однак ці явища матимуть локальний характер і спостерігатимуться лише в районах, де були сильні шквали вітру та град, зауважила вона. Найбільше втрат може бути у західних, центральних і південно-західних областях. «Слід додати, що опади були досить нерівномірними, і якщо в одному районі області випало дві місячні норми дощів, то в 30–50 кілометрах не випало й 10% від норми», — розповіла про особливості цьогорічного сезону експерт.

За її оцінками, на 80–85% території України випало опадів більше норми і лише на 10–15% території землі недостатньо зволожені через брак дощів. Проблема з опадами і засуха є лише на Херсонщині та в Криму. На Луганщині, Донеччині й Харківщині дощів було замало, але, попри спеку, про засуху поки говорити зарано. Є проблеми й на півночі Чернігівщини, де піски і з січня випало вкрай мало опадів.

Зміну погоди, за словами Тетяни Адаменко, очікують уже з 21–22 травня. В Україну зайде антициклон, за якого не буде дощів і розпочнеться справжній літній температурний режим — 24–29 градусів. «Тож опади, які випали, це гарний запас вологи для майбутнього врожаю», — підсумувала головний агрометеоролог країни, додавши, що врожай ранніх хлібів (озима пшениця та ярий ячмінь) уже сформовано на 60%. Щодо пізніх культур, то для них запас вологи — дуже гарний старт. Тобто цього року Україна матиме дуже добрий урожай. Звісно, якщо на початку червня не буде високих температур, спрогнозувала вона.

З прогнозами Т. Адаменко щодо доброго врожаю у більшості областей згоден і генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. Щоправда, він переконаний, що частка врожаїв кукурудзи і соняшнику залежатиме від погоди у липні. На запитання «УК» щодо травневих втрат посівів унаслідок змивів, В. Лапа зауважив, що поки до асоціації не надходила інформація про серйозні змиви через дощі.

«Окремі господарства звісно матимуть втрати унаслідок дії стихії, але оцінити їх можна буде пізніше і вони не будуть значними», — зауважив експерт. Він також поділився інформацією з регіонів про те, що якщо на заході і в центрі ллє як із відра і там аграрії моляться, щоби стихія зупинилася, через загрозу змивів, то на тій самій Полтавщині, де зазвичай не скаржаться на опади, навпаки, чекають дощів як манни небесної. «Там небагато ефективних опадів і запасів вологи у ∂рунті. Їх поки що достатньо, але там потрібні дощі», — наголосив В. Лапа, зауваживши, що навесні краще, щоб були такі рясні дощі, як зараз, аніж посуха, як у попередні роки.