Усі кримінальні провадження, порушені попереднім керівництвом СБУ щодо учасників мирних акцій протесту, закрито. Про це під час брифінгу повідомив голова цього відомства Валентин Наливайченко. За його словами, триває розслідування за фактами масових убивств, і нині вже можна стверджувати, що в ті страшні лютневі дні в столиці були задіяні іноземні снайпери. Він не уточнив, з якої саме країни, посилаючись на таємницю слідства. «Детальніше сказати не можу, триває розслідування. Але компромісу не буде, іноземні чи ні — вони дадуть відповідь за свої вчинки», — заявив В. Наливайченко.

Що стосується ситуації в Криму, то, за словами голови СБУ, нині на території півострова перебувають приблизно шістнадцять тисяч російських військових. Він зазначив, що в рамках угод, підписаних між Україною та Росією, їх може бути до двадцяти п’яти тисяч. «Річ не в кількості, а в тому, як їх використовують», — зауважив Валентин Наливайченко. На його переконання, те, що відбувається, — грубе порушення всіх домовленостей.

Валентин Наливайченко зазначив, що попросив росіян дати змогу СБУ виконувати свої функції для захисту українських громадян, але відповіді поки що немає. «Ми разом з усім українським народом просимо керівництво Російської Федерації: виведіть війська з території нашої країни», — заявив глава СБУ. Він нагадав, що Рада Безпеки ООН звернулася до РФ з аналогічним проханням.

Також Валентин Наливайченко зазначив, що сили і засоби Служби безпеки України спрямовані на недопущення тероризму на території України загалом і в Криму зокрема.

«Що стосується тероризму, для нас найголовніше, щоб такої інформації не було. Усі засоби і сили СБУ, всі співробітники працюють, щоб не сталося такого», — сказав В. Наливайченко.

Відповідаючи на запитання, коли українські військові, які досі перебувають в оточенні й на яких чиниться тиск російських військових, зможуть застосувати зброю, він відповів, що на це потрібно рішення Верховної Ради про введення в країні воєнного стану.

Щодо проявів сепаратизму останніми днями у кількох регіонах країни, то за цими фактами вже відкрито кримінальні провадження, і одне з головних завдань, яке стоїть перед СБУ, — виявити організаторів акцій, спрямованих на роз’єднання країни, і зробити все можливе, щоб відстежити й зупинити фінансові потоки, спрямовані на їхню підтримку.