Голова СБУ Валентин Наливайченко зустрівся з українськими випускниками західних вишів і запропонував їм роботу з оновлення Служби безпеки України. Він наголосив на необхідності посилити аналітичну роботу СБУ та боротьбу з кіберзлочинами. Він підкреслив, що Службі безпеки потрібні нові, сучасні працівники — серйозні фінансові аналітики для розслідування відмивання коштів, фахівці з інформаційних технологій, кібербезпеки, боротьби з тероризмом у сучасному розумінні, повідомляє прес-служба СБУ.

Фахівців запросили і до роботи з реформування СБУ. «Служба безпеки має позбавитися невластивих спецслужбі функцій, які дублюють інші правоохоронні органи, і посилити спеціальні напрями, такі як інформаційна безпека, боротьба з ксенофобією та захист біженців», — сказав голова СБУ.

Як відомо, після зміни уряду українці — випускники західних вишів — запропонували новій владі свою допомогу, повідомивши про готовність працювати як на повну зайнятість, так і брати участь в окремих проектах.

Тим більше, що роботи вистачає. Так, Служба безпеки України затримала громадянина Російської Федерації  В. Макарова, кадрового співробітника Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил РФ. Встановлено, що іноземець протягом двох років перебував на території України під чужими установчими даними як громадянин України і активно вербував наших громадян, переважно військовослужбовців, для отримання інформації, що становить державну таємницю.

Крім того, як повідомляє прес-служба СБУ, під прикриттям співробітника ГО «Антикорупційний комітет України» російський шпигун збирав компрометуючі матеріали корупційного характеру на посадових осіб держави і передавав їх до Росії для шантажу українських посадовців.

20 березня у Чернігові зловмисника затримано на гарячому під час одержання ним документації з грифом «таємно» щодо новітніх систем самонаведення боєголовок. Згідно з висновком державного експерта з питань таємниці, документи, що їх отримав іноземець, належать до відомостей, розголошення яких становить загрозу національним інтересам і безпеці держави. СБ України розпочала кримінальне провадження за ч.1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. 

Відділ соціально-правових питань 
«Урядового кур’єра»