Підходи Словаччини щодо реверсних поставок газу в Україну не суперечать домовленостям Братислави з «Газпромом» і російським урядом, повідомив глава МЗС РФ Сергій Лавров, передає ТСН з посиланням на Интерфакс-Украина.

«Ми, безумовно, спостерігаємо за обговоренням теми реверсу газу з країн, які купують його у «Газпрому», оскільки є відповідні міжурядові угоди, є контракти. І те, як до цього підійшло словацьке керівництво, абсолютно не порушує яких-небудь домовленостей з «Газпромом» і з російським урядом», – зазначив Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів зі словацьким колегою в Москві.

Він додав, що «тут у нас ніяких претензій немає».

Водночас глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак зазначив, що словацька сторона буде залучена саме до транспортування газу, а питання закупівель та вартості палива вирішуватиме українська сторона і Єврокомісія.

Раніше повідомлялося, що Росія погрожує відрізати Україну від газу, якщо не отримає передоплату. Раніше в «Газпромі» заявили, що Україна повинна внести передоплату за червневі поставки російського газу до 2 червня. Передоплату ввели нібито через неплатежі «Нафтогазу» за вже поставлений газ. Борги України досягли 3,5 млрд доларів.