Коли комунальникам закидають, що вони надають неякісні послуги, у них завжди напоготові стандартна відмовка: мовляв, недостатньо грошей, на все не вистачає, от якби нам більше фінансування… Проте інколи працівники комунальних служб кривлять душею, киваючи на брак коштів. Бо самі свідомо пускають на вітер державні гроші. Тільки на Київщині останнім часом працівники прокуратури виявили кілька таких випадків.

Так, Переяслав-Хмельницька міжрайонна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом зловживання й підроблення офіційних документів посадовцями КП «Виробниче управління житлово-комунального господарства». З’ясувалося, що підприємство уклало договір з ТОВ «Східспецтехніка» про придбання каналопромивочного автомобіля для прочистки міських каналізаційних та зливних мереж. Однак товариство цієї машини не поставило. Та попри це, щедрі комунальники підписали акт прийому-передачі й перерахували ТОВ «Східспецтехніка» 620 тисяч гривень, чим, як повідомила прес-служба прокуратури Київської області, завдали міському бюджету збитків на цю ж суму. За результатами перевірки прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України (зловживання владою та службовим становищем; службове підроблення).

Утім, щедрим районним комунальникам є з кого брати приклад — з посадовців Київської обласної держадміністрації, які продавали комерційним структурам скраплений газ, закуплений за цінами як для населення.

Прокуратура області виявила, що посадовці департаменту ЖКГ і паливно-енергетичного комплексу Київської облдержадміністрації не контролювали реалізацію скрапленого газу для потреб населення. А в результаті — скраплений газ, придбаний за пільговими цінами для потреб населення, незаконно реалізовували комерційним структурам за ринковими цінами.

Порушення, як зауважують у прес-службі прокуратури Київської області, було виявлено під час перевірки дотримання вказаним департаментом вимог законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про нафту і газ», постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу» та інших нормативно-правових актів, що регулюють питання продажу на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу для потреб населення. Тож прокуратура області внесла подання директору департаменту про усунення виявлених порушень, яке нині перебуває на розгляді.