На Миколаївському глиноземному заводі вирішили використовувати досвід західних колег щодо зменшення пилу зі шламових полів. На експериментальній ділянці другого шламового поля почалися випробування спринклерної системи пилостримування. Надалі цю систему застосовуватимуть на всій території другого поля. Головною її характеристикою є розташування розвідних трубопроводів зі зрошувачами по всьому шламополю, а не лише по периметру. 

Річ у тому, що раніше центральна частина була важкодоступною для обробки водяними гарматами. Тепер чотири нитки трубопроводів розміщуються безпосередньо на всій поверхні дослідної ділянки на відстані 75 метрів одна від одної. Як наслідок, спринклери швейцарської фірми «Komet» з радіусом розпилювання  50 метрів дають змогу охопити всю площу експериментальної ділянки. Кожна нитка управлятиметься окремо за допомогою системи wi-fi. Це підвищить оперативність управління системою за різних погодних умов і стану поверхні шламу.

Нині змонтовано дві нитки трубопроводів, вони проходять гідровипробування. Персонал налагоджує систему, підбирає різні режими залежно від швидкості й напрямку вітру. Загальні витрати на реалізацію проекту становлять два мільйони гривень. Після завершення монтажу системи на експериментальній ділянці робота продовжиться поетапно на всій території другого шламополя.