Cирія офіційно склала хімічну зброю і стала повноправним учасником Конвенції про її заборону. Таким чином країна виконала угоду, яка може дати змогу уникнути удару по державі з боку США.

За словами повноважного  представника Сирії в ООН Башара Джафарі, сирійські запаси хімічної зброї були частиною системи стримувань щодо Ізраїлю. «Попри  те, що це зброя стримування, настав час приєднатися до міжнародної угоди. Це жест, який демонструє нашу відданість забороні всіх видів зброї масового знищення», — цитує  сирійського  дипломата Reuters.

Водночас у США вважають, що заявки Сирії на приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї, отриманої ООН у четвер, недостатньо для знищення її арсеналу небезпечної зброї. Зокрема Держсекретар Джон Керрі заявив: Сполучені Штати наполягають на застосуванні сили проти режиму сирійського президента Башара Асада, якщо дипломатичні засоби не спрацюють. Для підготовки передачі хімзброї під міжнародний контроль США дали Сирії лише 10 днів.

У свою чергу, сирійський президент Башар Асад вказав на роль російської  ініціативи у процесі мирного врегулювання і  зауважив, що будь-яка війна проти Сирії знищить весь регіон і Близький Схід увійде в смугу нестабільності на десятки років.