Звіт ООН неспростовно підтвердив, що у Сирії було застосовано хімічну зброю.

У документі, що його було підготовано на підставі даних, зібраних інспекторами ООН на місці подій, мовиться, що під час ракетного удару 21 серпня у столиці Сирії – Дамаску було використано отруйний газ зарин.

Звіт не покладає провини за використання хімічної зброї на жодну зі сторін громадянської війни у Сирії. Однак для країн Заходу очевидно, що відповідальність лежить на режимові президента Башара Ассада.

Марк Лаялл Ґрант, посланець Великої Британії до ООН:

«Тип зброї, траекторії підтверджують аналіз, раніше зроблений британськими фахівцями, щодо місця, звідки було випущено ракети. Це, на нашу думку, не залишає жодних сумнівів: саме режим застосував хімічну зброю».

Сам уряд Ассада і далі винуватить повстанців у газуванні цивільних. Росіяни ж кажуть, що країни Заходу занадто поспішають із висновками.

Посланець Росії до ООН Віталій Чуркін:

«Ми продивилися звіт, але ще не могли уважно його вивчити. Ми хотіли б, аби всі ставилися до цього як до надзвичайно поважного технічного завдання і подивилися на звіт очима експертів».

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, що познайомив Раду безпеки зі звітом інспекторів, а відтак звернувся до журналістів, сказав, що застосування хімічної зброї, внаслідок якого у дільниці Гута загинули сотні людей, становить «воєнний злочин».

Інспектори ООН загалом розслідують 14 підозрюваних хімічних атак у Сирії, здійснених від вересня 2011 року.

Copyright © 2013 euronews