Новим ігровим фільмом Анджея Вайди «Валенса. Людина надії», світова прем’єра якого вчора відбулася на Венеційському міжнародному кінофестивалі, відкриється 19 жовтня і триватиме по 27 число цього місяця 43-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість». «Молодість»-43 проходитиме за підтримки Державного агентства з питань кіно, Київської міської державної адміністрації, Головного управління культури Київської міськдержадміністрації. Місця його традиційних кіноподій — кінотеатр «Київ» та кінотеатри «Жовтень», «Кінопанорама» і культурно-освітній центр «Майстер Клас».

У цьогорічного кінофестивалю є новинки. Чи не найпримітніша з них — головна нагорода «Скіфський олень» — стане значно коштовнішою. Як зазначив генпродюсер «Молодості» Андрій Халпахчі, «старий олень з бронзи стоїть у кабінеті Романа Поланського на найпочеснішому місці, а новий — не гірший за каннську Золоту пальмову гілку». В нового оленя в позолоті на підставці із зеленого мармуру діамантові очі, у великого, який додасться до 10 тисяч доларів володареві Гран-прі, 250 грамів срібла, в меншого, який вручатимуть переможцям фестивальних номінацій разом з 2,5 тисячі доларів, срібла 130 грамів.

Уперше на кінофестивалі з’явиться конкурсна програма «Молодість — дітям», фільми якої оцінюватиме й визначатиме переможця журі з учнів українських шкіл та ліцеїв гуманітарного спрямування. За словами програмного директора «Молодості» Дениса Нікітенка, на кінофестиваль надійшло 1600 заявок з 82 країн усіх континентів.

Свою участь у журі вже підтвердили бельгійська режисерка й продюсерка Маріон Генцель, президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко та грецький кінорежисер Бабіс Макрідіс, чия стрічка «L» торік завоювала в Києві Гран-прі.

P.S. Серед нововведень фестивалю – і платна акредитація для журналістів, які його висвітлюють. Це коштуватиме 300 гривень. Цікаво, чи знають організатори «Молодості», скільки коштує реклама у ЗМІ?