У  Донецькій області завершила роботу міжнародна вахта пам’яті «Міус-фронт-2013». Організаторами акції, приуроченої до 70-річчя визволення Донбасу від фашистських загарбників, виступили всеукраїнське громадське об’єднання «Союз «Народна пам’ять», Донецька обласна асоціація дослідників військово-історичної спадщини «Плацдарм» і організація «Громадянська ініціатива». Протягом тижня пошуковці з одинадцяти міст України та Росії намагалися виявити останки учасників боїв, що гриміли на Міус-фронті влітку — восени 1943 року.

Вдалося натрапити на 60 бійців Червоної армії, яких нарешті поховають через довгі 70 років забуття. Не всі з них автоматично потрапляють під дуже поширене визначення «невідомий солдат». Зокрема фахівці стверджують: знайти одного іменного бійця на сотню загиблих вважається неабияким успіхом, а нині вдалося виявити прізвища чотирьох червоноармійців. «Ми встановили всі дані чотирьох бійців, і нині наші колеги розшукують родичів, — каже один з учасників пошукової експедиції Олександр Мальцев. — Усі останки  поки що залишатимуться на депонації, тобто на зберіганні, оскільки, можливо, хтось із родичів висловить бажання перезахоронити солдатів удома».

До речі, учасники експедиції відшукали на місцях боїв силу-силенну військових трофеїв, серед яких каски, фляги, снаряди, набої. А ще вдалося натрапити на дуже рідкісну знахідку — радянську телефонну рацію у робочому стані. Також пошуковці ретельно збирали й військовий метал, яким щедро засіяна земля:  осколки, стріляні гільзи, фрагменти танкової броні, залишки фюзеляжів і крил літаків та снарядів легендарних «катюш». Усе це  планують переплавити для виготовлення семитонного «Дзвона пам’яті». Відкрити цей монумент, який буде встановлено на перетині трьох держав — України, Росії та Білорусі, планують до 70-ї річниці Перемоги — 9 травня 2015 року. Ідея пам’ятника має глибокий сенс: перетворити смертоносний метал на символ пам’яті про тих, хто віддав життя за мир.