Ситуація в країні так чи інакше впливає і на її культурно-мистецькі ініціативи. А тому навіть керівники проектів із солідною історією, визначаючись із наступним числом форуму, змушені нині згадувати гамлетівське «Бути чи не бути»… Хтось бере паузу до наступного року, хтось обережно говорить про найближче майбутнє. Засновник ГОГОЛЬFESTу Влад Троїцький у цій ситуації дотримується зовсім іншої позиції. «Хто, якщо не ми, коли, якщо не зараз?» — виголошує пан Троїцький перед відкриттям сьомого мультидисциплінарного фестивалю ГОГОЛЬFEST.

«Цього року ми змінили концепцію, — говорить Троїцький. — Бо презентувати нині мистецтво інших країн немає ні часу, ні ресурсів. А тому робимо акцент на освітніх програмах. 80% проектів цьогорічного фестивалю були підготовлені за місяць до старту. До того ж, я дуже сподіваюся на те, що всі вони не обмежаться самим лише фестивалем, а розвиватимуться. ГОГОЛЬFEST — це вікно можливостей. Тут немає домінанти, тут ніхто не наполягає на тому, що є одна позиція і вона єдино правильна. Насправді в Україні не так багато якісного, цікавого публічного культурного продукту… У нас багато креативних людей, але дуже мало майданчиків для того, щоб вони могли цей продукт продемонструвати».

Сьомий ГОГОЛЬFEST стартує 11 вересня. Церемонію відкриття бере на себе сам Троїцький. Цей вечір, обіцяють організатори, глядачі проведуть у компанії Orkestronika (Франція), театру-кабаре Che y Moche (Іспанія), фрік-кабаре Daughters Band, гурту С.К.А.Й, музичного конструкторського бюро (Мішуков, Кабанов, Борисов), сотні танцюристів, десятка музикантів та інших цікавих особистостей. Дійство матиме назву «Тут та зараз».

Безумовною топ-подією фестивалю стане спільний проект Dakh daughters та Сергія Жадана, які візьмуть участь у виставі Вірляни Ткач. Це документальна постановка, в основу якої лягли інтерв’ю з жителями сходу України, які були записані рік тому і нині. Ця вистава запланована на 14 вересня, а всього на ГОГОЛЬFESTі, обіцяють організатори, буде мінімум п’ять проектів, пов’язаних зі сходом України.

Документальним проектом «Зона» опікуватиметься на форумі і режисер Андрій Май. Дослідивши локації ГОГОЛЬFESTу, який цього року також відбуватиметься у промзоні біля станції метро «Видубичі», Май зі своїми однодумцями презентують на фестивалі документальну виставу, в якій спробують дослідити філософію та енергетику цього простору. (Нинішній фестиваль розширює свої межі і простягнеться аж до Дніпра, благо, що від павільйону за адресою Інженерна, 7в, де зазвичай відбувається фест, до головної ріки країни — всього лише кількасот метрів).

Ірина Запольська відповідатиме за дитячу програму ГОГОЛЬFESTу «Трансляція». Кіно, хореографія, уроки в музеях, майстер-класи та інші пункти цієї складової форуму сьогодні прислужаться тому, що фестиваль матиме розумних і відданих шанувальників завтра.

Серед інших цікавинок — презентація проекту Оксани Забужко «Літопис самовидців: Дев’ять місяців українського спротиву», виступ гурту «ТЕЛЬНЮК: Сестри», авторський проект солістки Національного камерного ансамблю «Київські солісти» Мирослави Которович «Чиста музика», показ-перфоманс «Вільні як птахи» (показ 100 моделей у стилі фешн-арт, створених на резиденції фестивалю разом з учасниками воркшопів та волонтерами, куратор проекту та дизайнер Поліна Веллер, хореограф Христина Шишкарьова).

Звісно, у контексті загальнополітичної ситуації в країні було цікаво дізнатися, чи запрошували до участі у ГОГОЛЬFESTі митців з Росії. Як повідомили організатори, такі на фестивалі будуть. Зокрема пітерські рок-музиканти, які готові були їхати на фестиваль за власний кошт, аби підтримати українців.

Майже всі проекти народжуватимуться на перетинах різних жанрів. Адже принципова позиція ГОГОЛЬFESTу-2014 — максимальна взаємодія між представниками різних видів мистецтва. Бо тільки в колаборації, впевнений Влад Троїцький, народжуються ідеї, які мають усі шанси стати революційними, а отже — вартими уваги. «Ми переживаємо складні часи, — каже Троїцький. — У країні — війна і потрібно захищати свою землю. Але водночас треба дбати про те, щоб ті хлопці, які повернуться зі сходу, не потрапили знову у совок, треба тут, у тому числі й силами нашого фестивалю, будувати сучасну, динамічну, цікаву країну».

Анонсуючи ГОГОЛЬFEST-2014, Влад Троїцький зауважив, що наступний фестиваль, 2015 року, можливо, розширить свої межі і відбуватиметься не лише у заводському цеху на Видубичах, а й на території ВДНГ. «Нині ВДНГ — це класичний приклад валізи без ручки, — вважає Троїцький. — 300 гектарів землі. Цвинтар радянського монументалізму, але водночас — надбання країни та Києва. Концепції бачення майбутнього ВДНГ керівництво держави поки що не має. Тож на фестивалі створимо проектну групу з реформування ВДНГ».

Увага! ГОГОЛЬFEST-2014 триватиме до 21 вересня. Вхід на фестиваль коштуватиме 30 гривень, квитки на окремі події — від 40 до 100 гривень. 

Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА
для «Урядового кур’єра»