Торік аграрії Дніпропетровщини досягли своєрідного рекорду: зібрали найбільший за роки незалежності країни врожай зернових культур, який перевищив показники 2012-го в 2,4 раза.  А виробництво сільгосппродукції загалом торік зросло на 30,6 відсотка (з них у сільськогосподарських підприємствах — на 40%, у господарствах населення — на 17,8) порівняно з попереднім роком.

Як зауважив директор департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький, такі результати ще раз підтверджують статус нашої області як одного з найпотужніших аграрних регіонів України. На його думку, показники минулого року  продемонстрували, що сільське господарство — одна з найперспективніших галузей економіки області.

За даними департаменту, у 2013 році Дніпропетровщина зібрала 3,7 мільйона тонн зерна, зокрема продовольчого — 1,8 мільйона тонн (в 3,2 раза більше, ніж 2012-го), фуражного — 1,9 мільйона (в 1,9 раза більше).  У розрізі культур: пшениці отримали в 3,3 раза більше, ніж позаторік, жита — в 4,4 раза більше, кукурудзи на зерно — в 2,2 раза, ячменю — на 50,5% більше, а проса — на 11,1%. 

Є водночас позитивний і негативний показник: майже наполовину(!) — на 46% — у всіх категоріях господарств зріс порівняно з 2012 роком зібраний врожай соняшнику на зерно. Усього — 1,2 мільйона тонн. І це не дивно, адже влітку бачимо на полях багато соняшнику, який виснажує землю.

Загальний обсяг виробництва продукції рослинництва на Дніпропетровщині порівняно з 2012 роком зріс на 52 відсотки, зокрема у сільгосппідприємствах — на 77,6%, у господарствах населення — на 26%.