Коли йдеться про відпочинок на природі, не можна не згадати про алкогольні напої. Адже рідко яке застілля обходиться без них. Проте лікарі вкотре нагадують, що невелика кількість алкоголю дасть користь організму, натомість зловживання може загострити хвороби.

— Залежно від виду алкоголю він може як тонізувати, так і стати отрутою для організму, тому помірність в цьому разі — ключовий чинник, — нагадує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Найбільш сприятливо на здоров’я людини впливають натуральні червоні вина. У них міститься антиоксидант ресвератрол, який знижує ризик захворювань серця та судин і має антиканцерогенну дію. У 140 грамах вина міститься не менш як 100 калорій. Перевищувати дозу 10—15 грамів 96-градусного етанолу не рекомендується для запобігання негативним наслідкам для здоров’я. Але трішки червоного вина не завадить — для профілактики ризику раку.

Людмила Денисенко доповнює колегу і зауважує, що під смачний шашлик на природі можна випити й трохи горілки чи коньяку. При цьому лікар радить забути про пиво, солодкі й міцні вина, а тим паче про «лонгери» — готові газовані коктейлі на кшталт ром-коли, горілки-спрайту тощо.

Також медики радять забути про напої, підсолоджені безкалорійними штучними замінниками цукру. Адже хоч у них справді немає калорій, наслідки для ваги та здоров’я можуть бути непередбачуваними. Тому краще відмовитися від них або у крайньому разі вживати напої зі звичайним цукром. Тоді шкоди буде менше. Синтетичні цукрозамінники для організму чужі, він їх не засвоює і не виводить як звичайні натуральні продукти. Це ще одне додаткове навантаження на печінку, яке спричиняє проблеми зі здоров’ям. Серед найпоширеніших цукрозамінників — аспартам (E 951), цикламат (Е 952), тауматин (Е 957), сахарин (Е 954).

Оксана Скиталінська просить обережно вживати й 100% натуральні соки. Вони багаті на вітаміни, мікроелементи й пектинові речовини, поліпшують роботу кишечника, допомагають вивести з організму шкідливі речовини. Але містять багато калорій, тому протягом дня бажано випивати одну склянку соку, розбавленого водою. Пити соки найкраще за півгодини до їди чи між вживанням їжі. Особливо це стосується солодких соків. А все тому, що такий сік, випитий після обіду, здатний посилити бродіння у кишечнику і призвести до здуття живота.