Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ,
для «Урядового кур’єра»

Жителі села Сівка-Войнилівська на Івано-Франківщині не допустили будівництва данською компанією екологічно-небезпечного об’єкта — свиноферми на 11,9 тисячі голів після того, як побачили наслідки роботи таких ферм в інших селах. Три роки тому громада зініціювала референдум з цього приводу.

«Категоричність настроїв була пов’язана з тим, що ця компанія відзначилася самовільним використанням паїв місцевих жителів для вивезення гноївки із сусідньої свиноферми в селі Лука, неналежною експлуатацією гноєсховищ та створенням нестерпних умов для проживання і відпочинку», — каже Марія Антонів, член ініціативної групи с. Сівка-Войнилівська.

Під тиском громади сільська рада розірвала договір оренди в односторонньому порядку своїм рішенням, яке компанія оскаржила у суді. У процесі судового розгляду було виявлено численні порушення законодавства під час надання земельної ділянки фірмі в оренду 2005 року. З огляду на такі обставини, це ТзОВ у травні 2013 року висловило свою згоду на розірвання договору оренди і підписало відповідний додаток до договору, щоб зберегти добросусідські стосунки з місцевим населенням.

«Тим часом ця компанія планує розширення та будівництво нових свиноферм, зокрема в сусідньому Галицькому районі, що ставить під сумнів туристичну привабливість регіону, де розташований один з найбільших національних природних парків України», — розповідає Владлена Марцинкевич, співробітник Національного екологічного центру України.

«Проблема полягає в тому, що нас не питають, що це може означати для природи. Існує велика ймовірність потрапляння відходів виробництва свиноферм у грунтові та поверхневі води. Це загрожує водно-болотним угіддям, захищеним міжнародною Рамсарською конвенцією, і важливій водній артерії України та Молдови Дністру», — коментує заступник директора з наукової роботи національного парку Володимир Бучко. «Жителі села Сівка-Войнилівська готові боротися проти порушення своїх прав і надалі, показуючи позитивний приклад іншим громадам області, що потерпають від впливу свиноферм та інших об’єктів тваринницької інфраструктури», — каже Ольга Мелень-Забрамна, керівник юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина».