ЗАЧИСТКА. Турецька поліція, застосовуючи сльозогінний газ та важку техніку, розігнала антиурядові протести на площі Таксім у Стамбулі: на світанку середи бульдозери розчистили майдан  від барикад і наметів. Протестувальники у свою чергу оборонялися пляшками із запальною сумішшю і камінням, постраждали десятки людей.

Напередодні прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що протестувальникам більше не варто чекати толерантності від влади, виявленої  в попередні дні протесту. Після того, як спецназ витіснив їх із площі Таксім у Стамбулі, прем’єр пообіцяв вжити заходів для припинення акцій протесту, що тривають вже майже два тижні. Раніше високопосадовець називав протестувальників неосвіченою масою і мародерами, які намагаються зруйнувати економіку та імідж держави.

Стамбульська поліція налаштована рішуче. Фото з сайту images.yahoo.com

А  переговори між турецькою владою і організаторами протестів істотно ускладнюють нові  сутички протестувальників та поліції.

Багатотисячні антиурядові демонстрації й сутички з поліцією почалися в Туреччині після того, як поліцейські, використовуючи сльозогінний газ і гумові кулі, розігнали групу, що протестувала проти планів влади побудувати в парку Гезі торгово-розважальний комплекс. Минулих  вихідних  на площу Таксім вийшло близько 100 тисяч людей. У деяких турецьких містах також почалися акції протесту проти уряду, однак вони не настільки масові. Проти Ердогана здебільшого виступає середній клас із мегаполісів, що підтримує світську політичну систему, в той час як жителі провінцій — на боці прем’єра, який останніми роками проводить політику щодо  ісламізації.

Від початку протестів, які тривають уже два тижні,  загинули троє людей, понад п’ять тисяч було поранено. Однак  експерти зазначають, що шансів перетворити стамбульську площу Таксім на каїрський майдан Тахрір фактично немає. А отже, й про «турецьку весну» говорити зарано. Принаймні, економічних передумов для цього немає: турецька економіка одна з найуспішніших, а курорти  не відчувають браку туристів.