Щоб знищити корупцію в галузі охорони здоров’я, точкових заходів буде замало. «Ми повинні говорити про зміну правил гри», —  повідомила під час брифінгу в Будинку уряду заступник міністра охорони здоров’я Наталя Лісневська, окресливши основні напрями, над якими нині працює МОЗ. 

 Звичайно, найкорумпованішою була сфера тендерних закупівель, далі за рівнем зловживань йшли кадрова політика та  управління майном галузі. «Щодо тендерних закупівель, то МОЗ продемонструвало абсолютну прозорість: ми ввели в робочі групи та номенклатурні комісії представників громадськості», — каже Наталя Лісневська.  Крім того, в МОЗ працюють над  удосконаленням процедури отримання ліцензій та  проходження акредитації. «Нині багато уваги  приділяємо вдосконаленню законодавства, розробленню  нового порядку,  щоб підприємці могли отримувати ліцензії та дозволи від держави відкрито й прозоро.  Також маємо програму переведення закупівель в електронний вигляд», — повідомила вона.

За її словами, нині  в Мінздоров’я займаються  зміною системи фінансування лікарів та закладів охорони здоров’я, щоб вони мали право працювати із власними фінансами. «Це розробка законодавства і впровадження системи обов’язкового соціального страхування. Нині ми проводимо переговори зі страховими організаціями і внесли пропозиції  з полегшення податкового законодавства для  тих страховиків, які надають добровільне медичне страхування. Сподіваємося, що вони отримають податкові пільги», — наголосила Наталя Лісневська.

Нове керівництво міністерства взялося й за  обов’язкове медичне соціальне страхування. Як відомо, відповідні законопроекти не раз вносили до Верховної Ради, проте жодного не ухвалили. «Ми проводимо переговори,  залучаємо фахові організації й розраховуємо на допомогу депутатського корпусу в ухваленні цих законів, — сказала заступник міністра,  додавши, що про швидке запровадження медичного страхування не йдеться: — Зробити швидко —  не означає якісно. Рішення повинно бути виваженим, тому що ми бачимо приклад Росії, яка запровадила медичне страхування і вже, можливо, від нього відмовлятиметься. Ми повинні ухвалити законодавство, яке працюватиме на благо українців», — вважає Наталя Лісневська. За її словами, триває робота над проектом закону, і найближчими місяцями його  планують подати до Верховної Ради.

Крім того, Наталія Лісневська  поінформувала, що розроблено положення про референтне ціноутворення, яке, на її думку, «дасть змогу нівелювати зловживання посадових осіб під час оцінки пропозицій і зможе врегулювати граничні націнки  в аптеках. Ми  проводимо постійні консультації  з дистриб’юторами лікарських засобів, і  вони готові на запровадження референтного ціноутворення, на певні поступки, щоб фармацевтичний ринок працював адекватно і ліки в аптеках були за прийнятною ціною. Сподіваємося, що найближчим часом центральні органи виконавчої влади погодять цей проект постанови, ми нарешті отримаємо референтне ціноутворення й ціни на ліки в аптеках буде трохи знижено», — повідомила вона.