Два важливих рішення ухвалив Кабінет Міністрів напередодні опалювального сезону, який буде непростим: затвердив порядок компенсації витрат населенню за заміну газових котлів на твердопаливні та електричні, а також — розпорядження «Про Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року». Про це на брифінгу для представників ЗМІ повідомив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук. Перше рішення тактичне і виконуватиметься одразу, друге — стратегічне і потребує часу, пояснив посадовець.

Енергозбереження набуває дедалі більшої актуальності. Фото PHL

«У країні наближається опалювальний сезон. Дефіцит газу становить 5 мільярдів кубометрів, і ціна на нього не зрозуміла, — констатував Сергій Савчук. — Тому уряд має зробити все, щоб цей газ замістити, а населення якомога менше відчуло проблеми опалювального сезону».

Нині у розпорядженні агентства 500 мільйонів гривень Європейського Союзу, призначених для енергозбереження. 50 мільйонів з цієї суми уряд спрямує на допомогу тим людям, які вирішать замість газових котлів поставити твердопаливні чи електричні. Схема досить проста: компенсацію 5 тисяч гривень (20% тіла кредиту) отримають ті споживачі, які придбають твердопаливні котли у ціновій категорії 8—19 тисяч гривень, а також електрокотли від 7 до 12,5 тисячі.

Процедура така: споживач вибирає у магазині котел, отримує рахунок-фактуру, йде в найближче представництво «Ощадбанку» і укладає кредитну угоду. Банк перераховує кошти магазину, формує реєстр кредитованих і щомісяця передає дані до Держенергоефективності, де їх перевіряють і перераховують відповідні суми в «Ощадбанк», щоб той компенсував частину тіла кредиту.

Цього року програма стартує із залучення вже згаданих 50 мільйонів гривень. До них буде додано 200 мільйонів банківських кредитів. За розрахунками урядовців, до акції вдасться залучити близько 34 тисяч домогосподарств. Схему сподіваються відшліфувати, і вже наступного року буде більше програм, і більше банків візьмуть участь у кредитуванні.

Ще один документ, схвалений урядом, — Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Його розробили згідно з директивою Євросоюзу й на виконання Угоди про енергетичне співтовариство, членом якого є Україна. Кілька днів тому на форумі у Брюсселі Сергій Савчук презентував цей план європейцям.

«Головна мета плану, — заявив посадовець, — щоб в Україні вже 2020 року в загальному балансі енергоресурсів виробництво встановленої потужності споживання енергії з альтернативних джерел було на рівні 11%. Нині ми маємо лише 3%».

План досить амбітний. У ньому знайдуть своє місце як вітчизняні інвестори, так і зарубіжні. Приміром, велику зацікавленість уже виявили італійські бізнесмени, які мають і кошти, і відповідний досвід. Гроші можна буде інвестувати в розвиток різних видів енергетики. Тож уряд очікує на зменшення споживання традиційних паливно-енергетичних ресурсів шляхом їх заміщення відновлюваними джерелами енергії та альтернативними видами палива в найенергоємніших галузях економіки.