Оптимістичним прогнозом розпочав традиційний урядовий брифінг міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник: «З технічного боку всі підприємства теплокомуненерго підготувалися до зими. З 15 вересня ми перейдемо до технологічних випробувань і проведемо пробні пуски. З 5 жовтня буде повна готовність щодо початку опалювального сезону на об’єктах соціальної сфери, і з 15 жовтня — для населення». Він уточнив, що за умови різких змін температурних показників його відомство технічно готове розпочати опалювальний сезон раніше запланованого терміну.

А щодо середнього рівня підготовки України до опалювального сезону поінформував так: «На сьогодні плановий показник — 80%. Усі області повністю виконали завдання, тож середній рівень підготовки в нас — 86%».

Окремо Геннадій Темник назвав області, які значно випередили середні темпи підготовки до нового опалювального сезону. Лідери (регіони, в яких цей показник сягнув 90 і більше відсотків) — Миколаївщина, Одещина, Житомирщина, Донеччина, Львівщина, Дніпропетровщина, Вінниччина та Закарпаття. А ось містам Києву й Севастополю, Сумській, Черкаській та Хмельницькій областям влада приділяє особливу увагу.

Водночас міністр підкреслив, що ці міста й регіони дотримуються планового режиму, просто їм залишилося виконати ще п’яту частину підготовчих робіт.

Нині активно виконується доручення Прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо аналізу стану тарифної політики. Підвищили тарифи на ЖКГ 319 суб’єктів. Тому в кожній області створено комісії, вони вже, до речі, завершують аналіз доцільності таких рішень і їх об∂рунтованості (у 266 випадках ухвалено рішення скасувати тарифи, решту 53 — доопрацюють до 1 вересня).

Також на брифінгу йшлося про намір України в цьому опалювальному сезоні зменшити використання газу для забезпечення населення тепловою енергією. З цього приводу Геннадій Темник висловився так: «Необхідний обсяг газу, який ми використали торік, — 8,5 мільярда кубічних метрів — у нас є в наявності у сховищах. Ми з міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким напрацювали модель спільної роботи. Згідно з нею, той граничний рівень 6,3 мільярда кубічних метрів газу для потреб населення збільшимо до кінця року до 8,1 мільярда кубів. Маю інформацію і підтвердження від міністерства, що у нас у резервуарах є необхідна кількість газу для забезпечення населення тепловою енергією на час опалювального сезону. Тут ризиків не бачу».

При цьому міністр наголосив, що завдяки проведенню заходів з модернізації підприємств житлово-комунального господарства з’явилася можливість у майбутньому скоротити споживання природного газу на 5%.

Говорив Геннадій Темник і про співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями щодо запровадження енергоощадних технологій у житлово-комунальному господарстві. За його словами, на проведення заходів термомодернізації наша країна спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) розглядає можливість залучити 800 мільйонів євро. В 2014 році планується залучити перші 200 мільйонів із цих коштів.

А зараз на завершальній стадії перебуває реалізація проекту «Розвиток міської інфраструктури-1» (до нього залучено 14 міст). Окрім цього, підписано наміри щодо продовження роботи за проектом «Розвиток міської інфраструктури-2».