Нині Міністерство освіти і науки передовсім працює над трьома законопроектами — «Про освіту», «Про вищу освіту» (минулого місяця його ухвалили у першому читанні) і «Про науку та наукову діяльність». За словами міністра Сергія Квіта, наприкінці травня в МОН відбудеться конференція, упродовж якої педагоги з усіх областей обговорюватимуть перший законопроект, котрий включає в себе питання середньої, дошкільної та позашкільної освіти.

Нагадаємо, що одним із ключових аспектів нового Закону «Про вищу освіту» є ідея університетської автономії — фінансової, економічної та організаційної. «Ми цілком змінюємо всі правила всередині вищої освіти, створюємо принципово нову ситуацію. Цей закон важливий також тим, що проектується на середню освіту, виставляє певні стандарти й вимоги, що повинен знати й уміти випускник школи, аби стати успішним студентом», — наголосив Сергій Квіт на брифінгу, що відбувся в Будинку уряду.

Водночас загальна концепція законопроекту «Про науку й наукову діяльність» полягає в тому, що «неможливо розвивати ні науку без вищої освіти, ні вищу освіту без науки. Ми повинні інтегрувати науку і освіту», — пояснив керівник міністерства.

У МОН також обіцяють спростити систему ліцензування й акредитації вишів, передовсім зробити вимоги до них зрозумілішими й прозорішими. Сергій Квіт наголосив і на намірі спростити нострифікацію (визнання) закордонних дипломів в Україні. Чимало вчорашніх студентів, закінчивши вітчизняні виші, шукають роботу або прагнуть продовжити навчання за кордоном. «Ми часто забуваємо, що має місце зворотний процес, коли люди навчаються на Заході, одержують там наукові ступені, вчені звання, а повертаючись назад, вони завжди мають великі проблеми з визнанням їхніх дипломів тут», — сказав посадовець. Зокрема, МОН пропонує визнавати дипломи сотні кращих університетів світу за авторитетними світовими рейтингами.

Крім того, Сергій Квіт запевнив, що атестати для цьогорічних кримських випускників (їхня загальна кількість — 4820) уже завезені на півострів. Документи про шкільну освіту видаватиме не так зване Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Криму, а районні відділи освіти. Випускники півострова матимуть змогу пройти цьогорічне ЗНО в Херсонській області. Також уже підписано наказ щодо змін до Умов вступу до вишів. Зокрема, термін вступної кампанії скорочено з чотирьох до трьох тижнів.

Загалом Сергій Квіт наголосив, що МОН має бути модератором, який стежить за дотриманням цивілізованих правил гри, і бути готовим передавати багато функцій незалежним експертним організаціям. «Це входить у нашу політику делегувати повноваження від міністерства професійній громадськості», — наголосив посадовець.