Де тонко, там і рветься — це приказка. У Москві всім добре — це казка. Близько 380 людей затримано під час масових сутичок на національному ∂рунті в російській столиці — це правда.

Отож минулої неділі кількасот осіб влаштували акцію протесту на одній з московських околиць, у досі відомому за межами білокам’яної лише з телесеріалу районі Бірюльово. Учасники акції вимагали знайти вбивць двадцятип’ятирічного Єгора Щербакова, якого зарізали у ніч на 10 жовтня перед очима в його дівчини. А закінчилося все небезкровною зустріччю з ОМОНом та масовими арештами.

Свідки подій розповідають, що в неділю вдень жителі Бірюльова зустрілися з представниками поліції і запропонували свою допомогу в пошуках убивці Щербакова. Після цього призначили народні збори, які, однак, переросли в безлади: кілька молодиків почали бити вітрини торговельного центру «Бірюза» й кидати в нього димовими шашками. Далі юрба чисельністю, за різними даними від кількох сотень до двох тисяч людей, вирушила до Покровської овочебази, яку, за словами місцевих жителів, контролюють вихідці з півдня Російської Федерації. Учасники ходи увірвалися на територію бази, але під’їхав ОМОН… Молоді люди в спортивному одязі час від часу починали скандувати: «Росія — для росіян, Москва — для москвичів», але їх швидко затримували і наздоганяли навіть у навколишніх дворах. «Чому ж ви росіян хапаєте? Не можете нас захистити — дайте нам самим захищатися!» — кричали омонівцям ті, кого ще не затримали. Люди кидали в поліцейських пляшки і сміттєві баки, кілька правоохоронців постраждали. Московська поліція порушила кримінальну справу за фактом порушення громадського порядку. Виконувач обов’язків начальника управління УВС по Південному округу Москви Олександр Половинко заявив в ефірі одного з російських телеканалів, що його підлеглі докладають максимум зусиль, щоб знайти вбивцю Єгора Щербакова.

А місцеві жителі досить відверто говорили журналістам і правозахисникам про проблему з приїжджими, яка змусила їх самоорганізуватися і вийти на вулиці. Винуватцями вони вважають приїжджих з півдня країни: вони, мовляв, не дають проходу дівчатам, торгують наркотиками, а від поліції і місцевої влади відкуповуються. При цьому деякі з учасників зборів наголошували, що претензії в них здебільшого до вихідців із північнокавказьких республік, тобто громадян Росії, а не трудових мігрантів з Центральної Азії.

Щоправда, це не завадило російським правоохоронцям  укотре ретельно перевірити тих, що «понаєхалі». Кажуть: за два дні затримали понад тисячу осіб.