Ринкова вартість захопленої Росією матеріально-сировинної бази в Криму, за попередньою оцінкою, становить майже 127 мільярдів гривень. Про це на брифінгу в Кабміні повідомив міністр екології Андрій Мохник.

Доповідаючи про роботу відомства, він також зазначив, що Державна служба геології та надр за дорученням Мінекології наводить лад у надрокористуванні. Так, скасовано 17 рішень про надання ТОВ «Голден Деррік» спеціальних дозволів на користування надрами, у тому числі на Ново-Диканській, Попаснянсько-Самарській, Північно-Перещепинській площах.

Дбайливе використання надр є одним із аспектів національної безпеки. Фото з сайту life.zp

За участі Міністерства екології триває робота щодо виведення зі складу учасників угод про розподіл продукції (сланцевий газ) на ділянках Юзівська та Олеська ТОВ «СПК-Геосервіс» (є підозра наявності в його діяльності корупційної складової). Пріоритетним завданням тут міністр вважає пошук можливості передачі права участі в угодах на користь ТОВ, яке б перебувало під стовідсотковим контролем держави.

Для вдосконалення законодавства України щодо геологічної інформації створено робочу групу разом з представниками Американської торговельної палати в Україні та компаній-інвесторів, зокрема «Шелл», «Шеврон», «ЕксонМобіл та Ені».

З компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» укладено договір про купівлю-продаж права на користування геологічною та геофізичною інформацією, передбаченою раніше укладеною угодою, а питання про надання цій компанії спеціального дозволу на користування надрами нині розглядають.

Відповідаючи на запитання «УК» про хід викриття корупційних схем, якими послуговувалися приспішники Януковича в екологічній сфері, пан Мохник повідомив, що крім «космічної справи» (проект на 50 мільйонів гривень зі створення системи для проведення моніторингу довкілля за допомогою супутникових знімків), яку вже розслідує прокуратура, нове керівництво міністерства спрямовує увагу правоохоронних органів на такі схеми, як затримка видачі дозволів на викиди для промислових підприємств та незаконне отримання ліцензій.

Є певні питання до роботи Державної екологічної інспекції (сюди вже призначено нового керівника). Також пан Мохник згадав про порушення під час організації тендерів на ліквідацію отрутохімікатів (ще три роки тому таку схему викрила журналіст-розслідувач Тетяна Чорновол, але прокуратура не відреагувала на публікації) та мастил, пакування тощо. Повний звіт, запевнив міністр, буде, тільки-но з’являться конкретні результати.