Благодійники з канадського міста Едмонтона створили у Львові соціальний гуртожиток для дівчат «Дім надії». Кошти на це заповів канадійський добродій, виходець із тутешніх країв, який любив Галичину й допомагав українським сиротинцям, але забажав не називати свого імені.

Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії у Львові спільно з Едмонтонською єпархією УГКЦ в Канаді вже 12 років втілюють проект «Міст надії». Вони опікуються дітьми із соціально незахищених українських сімей. Під час співпраці й виникла ідея створення «Дому надії».

— Ми з сестрами понад рік шукали приміщення, — каже засновниця благодійної організації «Міст надії» з Канади пані Люба Ковальчик, яку канадський благодійник призначив виконавцем своєї волі. — Знайшли стару хату у Львові, в якій колись жив дядько мецената. Вирішили її відкупити.

Будівництво, на яке пішло півмільйона доларів, починали практично з нуля, залишивши від старої хати лише фундамент. Зате у триповерховій оселі буде затишно, тепло і комфортно. Вже завершені оздоблювальні роботи, та на придбання меблів забракло близько 100 тисяч доларів. Сподіваються на підтримку благодійників.

У «Домі надії» безкоштовно житимуть 22 студентки — сироти, з бідних або з багатодітних родин. Хоча тут можна розмістити й більшу кількість мешканців.

— Хочемо, щоб нова оселя стала для них домівкою і місцем надії. Тому разом з ними житимуть три сестри-служебниці, — каже провінційна настоятелька Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії сестра Боніфатія Дяків.

Сестри допоможуть студенткам адаптуватися в нових умовах, навчатимуть їх планувати свій час, раціонально розпоряджатися ним. Але про чернечі умови побуту не йдеться.

На освячення «Дому надії» прибули владика Ігор (Возьняк), архієпископ і митрополит Львівський УГКЦ, владика Давид (Мотюк), єпарх Едмонтонський УГКЦ та вірні Едмонтонської єпархії. А також ті, хто допомагав втілювати проект.

Як зауважив директор департаменту гуманітарної політики міської ради Олег Березюк, у Львові створюються соціальні інституції, в яких людина матиме шанс побудувати успішне життя. В управлінні соцзахисту Львівської міської ради запевнили, що допомагатимуть новоствореному закладу.

Така установа у Львові не перша: уже діє соціальний гуртожиток для хлопців-сиріт, яким керує отець-селезіянин. Тут проживають 24 вихованці шкіл-інтернатів.