Чорноморський суднобудівний завод (ЧСЗ) підписав протокол намірів з російською далекосхідною компанією ВАТ «Преображенська база тралового флоту» (ПБТФ) на будівництво серії повнокомплектних рибопромислових суден. Сторони зокрема домовилися про можливість побудови на потужностях миколаївського підприємства серії великих морозильних траулерів-рибзаводів. Судна будуть призначені для промислу риби донним і різноглибинним траленням з необмеженим районом плавання. Кількість суден та інші умови співпраці буде закріплено окремими контрактними угодами.

Крім того, під час переговорів сторони намітили кроки з ініціювання ухвалення в Україні й у Російській Федерації пакета відповідних законів і міжнародних угод для поліпшення умов роботи під час виконання контрактів на будівництво рибопромислового флоту.

Раніше, у 2000-му і в 2012-му, ЧСЗ побудував для ПБТФ два великих морозильних траулери (проект 1288): «Бухта Преображення» і «Генерал Трошев».

«Ми раді відновленню співпраці з давнім партнером, — зазначає генеральний директор ЧСЗ Валерій Калашников. — Підписання протоколу дає змогу вийти на серію траулерів, що сталося в результаті переговорного процесу урядів двох країн. Без активної підтримки українського уряду і безпосередньо Міністерства промислової політики це було б неможливо».

Генеральний директор ПБТФ Сергій Єремєєв зазначив, що «успішна робота на промислі траулерів «Бухта Преображення» і «Генерал Трошев», які зійшли зі стапелів миколаївського ЧСЗ, схилила наш вибір на користь українських суднобудівників. Так, траулер «Генерал Трошев», побудований на ЧСЗ в березні 2012 року, долучився до роботи на минтаєвій путині й успішно трудиться на промислі. За короткі терміни траулер вийшов на планові показники і нині працює на повну потужність, добуваючи близько 200 тонн риби на добу».

ПБТФ — найбільше рибопромислове і рибопереробне підприємство на Далекому Сході. Компанія займається виловом риби в Охотському, Беринговому і Японському морях.