Як заявив ЗМІ голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, «рішення, яке ми зараз шукаємо, — отримання, як мінімум, європейської ціни на російський газ. Якщо ми матимемо таку вартість, це означатиме, що проблема розв’язана. Допоки цього не буде, вона існуватиме для українських і європейських споживачів блакитного палива». 

При цьому голова «Нафтогазу» не відкидає можливості заміщення російського палива реверсним газом з Європи, й при тому висловлює сподівання, що позиція Росії (щодо ціни) зміниться.  На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу — через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні. Існує варіант зі Словаччиною. Цим коридором Україна могла б отримувати понад 10 мільярдів кубів газу щорічно. Але такий варіант наразі блокується «Газпромом», який контролює газотранспортну систему цієї країни.  Словацький уряд обіцяє відкрити коридор з постачання  газу  вже у листопаді, але без згоди «Газпрому» рішення самостійно прийняти не може.

Учора в Братиславі відбулася зустріч комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера з українським і словацьким міністрами енергетики. Втім, Росія не брала участі у переговорах України, Словаччини та ЄС щодо реверсного постачання газу зі Словаччини.

Тим часом міністерство енергетики Росії запропонувало єврокомісару з питань енергетики Гюнтеру Оттінгеру провести тристоронню зустріч з газового питання між Україною, Росією та ЄС у Москві. Про це повідомляють інформагентства з посиланням на речника міністерства   енергетики РФ.