ГРОШІ. На Миколаївщині  Укрзалізниця  планує  втілити кілька важливих проектів. Їхня реалізація дасть змогу значно поліпшити роботу залізничного транспорту, особливо з огляду на те, що місцеві порти очікують збільшення перевалки вантажів. А це потребує модернізації транспортних та магістральних мереж.

Як повідомив перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Геннадій Ніколенко, завдяки зусиллям обласної влади, Одеської залізниці та Укрзалізниці область отримає значні кошти для реалізації спочатку двох проектів. Це реконструкція залізничного вокзалу «Миколаїв» та електрифікація ділянки Долинська — Миколаїв.

— Після того, як за дорученням Президента України було створено робочу групу з розвитку логістичного вузла Миколаївської області, — зауважив Геннадій Ніколенко, — визначено основні напрями роботи з модернізації транспортного сполучення нашого регіону з іншими територіями. Ми розуміємо, що за один рік такі великі проекти реалізувати неможливо. Завдання, яке на першому етапі ставить вище керівництво держави перед облдержадміністрацією, — максимальне сприяння та підтримка Укрзалізниці у реалізації таких важливих проектів для Миколаївської області і для країни загалом.

Електрифікація мережі скоротить відстань між регіонами. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Насправді питання реконструкції залізничного вокзалу вже не перший рік турбує обласну та міську владу, пересічних громадян області та гостей міста. Вокзал перебуває у жахливому стані, вкрай незручний для переміщення пасажирів та підходу до потягів. Ще 2004 року очікували надходження коштів на капітальний ремонт вокзалу, але жодних зрушень у цьому питанні не відбулося. Нині з’явився перший реальний шанс отримати сучасний залізничний вокзал.

Головний інженер Одеської залізниці Ігор Бойко зазначає, що проект реконструкції вокзалу «Миколаїв» розроблено 2009 року, тепер необхідно повторно отримати та напрацювати  технічні умови, провести розрахунки в цінах цього року і віддати оновлений проект на експертизу. Тоді на початку осені можна розпочати реконструкцію об’єкта. Уся кошторисна вартість проекту в цінах 2009 року становила близько 68 мільйонів гривень, після перерахунку вона буде відкоригована. Цього року планується надходження першого траншу в сумі 40 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів буде проведено роботи з відновлення та збереження приміщень вокзалу.

Щодо іншого, не менш важливого, проекту електрифікації ділянки Долинська — Миколаїв  Ігор Бойко зазначив, що  на реалізацію його у кілька етапів буде надано понад 900 мільйонів гривень. За його словами, головне питання, яке потрібно вирішити ще цього року, — відведення земельних ділянок для проведення ліній електропередач. За дорученням першого заступника голови облдержадміністрації Г. Ніколенка створено робочу групу, що реалізуватиме проекти.