До кінця 2013 року в Києві планують відкрити ще три нових дитячих будинки сімейного типу (ДБСТ). Зокрема один з них, у Дніпровському районі, запрацює вже до 30 вересня. Про це повідомив начальник Служби у справах дітей Київської міської держадміністрації Микола Кулеба.

Він також зауважив, що в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента наступного року планується відкриття ще п’яти нових ДБСТ. Це дасть змогу забезпечити сімейними формами виховання до 90% посиротілих дітей.

— Протягом останніх двох років кількість посиротілих хлопчиків і дівчаток у столиці зменшилася майже на 6%: з 2533 у 2010 році до 2389 дітей у 2013-му. Показник забезпечення посиротілих дітей сімейними формами в Києві (87%) вищий, ніж середній в Україні (80%). При постійному зменшенні дітей, які можуть бути усиновлені, у столиці щороку усиновляють понад 130 посиротілих дітей та підлітків. Крім того, протягом останніх років у Києві національне усиновлення значно переважає над міждержавним, — цитує слова Миколи Кулеби прес-служба Київської міської державної адміністрації.

Нині в державних закладах столиці перебувають 228 посиротілих дітей віком до 18 років, тоді як у 2010 році їх було понад 400. Кожна третя дитина-сирота перебуває в будинку-інтернаті для дітей-інвалідів. Адже 53% з них є інвалідами дитинства. Вони мають тяжкі вроджені вади розвитку: синдром Дауна, ВІЛ, гепатит С тощо. І цим дітям життєво необхідні тривале лікування та спеціалізовані курси реабілітації, навчання і соціалізації. Фахівці стверджують, такі діти потребують і окремих підходів у забезпеченні їх сімейними формами виховання.

Також у 2013 році вперше запроваджено надання з міського бюджету додаткової матеріальної допомоги сім’ям, які виховують дитину-сироту з інвалідністю. Так, 120 дітей щомісяця отримують додаткову матеріальну допомогу розміром від 900 до 1200 гривень. 

Відділ
соціально-правових питань «Урядового кур’єра»