ЗДІБНА ЗМІНА

Квіти навчання ростуть під слізним дощем

«Гордість і надія Тернопілля» — так назвали обласний фестиваль-форум для обдарованої учнівської та студентської молоді. Вже склалася добра традиція зорганізовувати його на завершення навчального року. Такий захід — насамперед підбиття підсумків, своєрідний аналіз роботи освітян і пошановування обдарованої молоді. За п’ять років, відколи на такій урочистій церемонії взялися відзначати талановиту юнь, нагороди отримали понад 300 учнів і студентів. Нинішнього травня такої честі удостоїлися 68 хлопців і дівчат. Усі вони — переможці різних всеукраїнських конкурсів, олімпіад і змагань. А тепер ось стали лауреатами іменних премій видатних уродженців краю.

Христина Франчук, цьогорічна випускниця Зборівської державної української гімназії ім. Романа Завадовича, неодноразово посідала призові місця у різних конкурсах. Фото автора

Підтримка та заохочення

Щороку цей фестиваль-форум молодих талантів організовує управління освіти і науки облдержадміністрації. Головний освітянин області Іван Запорожан зазначає, що на Тернопільщині проводять планомірну роботу з підтримки здібних учнів і студентів, створюють умови для їхнього інтелектуального, культурного та фізичного розвитку. Із 25 загальноосвітніх навчальних закладів сформували мережу «Школа майбутнього». В усіх районах та в обласному центрі для обдарованих дітей  відкрили понад сорок  різних закладів освіти, це зокрема і гімназії, і ліцеї, і колегіуми, і спеціалізовані школи з поглибленим вивченням певних навчальних дисциплін. В обласному комунальному територіальному відділенні Малої академії наук України й у його районних, міських і сільських філіях науково-дослідницькою роботою охопили понад 2640 учнів.

Певна річ, розвитку здібностей хлопців і дівчат сприяє також діяльність позашкільних навчальних закладів різних напрямів і профілів. Ідеться про будинки школяра, станції та центри технічної творчості, а також еколого-натуралістичні та центри туризму й краєзнавства, хорову та школу народних ремесел. Таких закладів в області майже півсотні. Іван Григорович твердить, що їхня мережа протягом 2010—2013 років залишається сталою, жодного не закрили і не перепрофілювали. Понад 76% загальної кількості школярів мають змогу займатися в гуртках у загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладах.

Упродовж навчального року для обдарованої юні проводять понад 30 конкурсів мистецького та художньо-естетичного спрямування, кілька етапів всеукраїнських учнівських олімпіад з базових навчальних дисциплін, інтелектуальні змагання. Переможців цих, а також студентських олімпіад, конкурсів наукових робіт, всеукраїнських змагань фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів, учнівську молодь, яка домоглася високих результатів у царині позашкільної освіти та спорту, студентів-відмінників на Тернопіллі вирішили номінувати на іменні стипендії. Цікаво, що не лише встановили премії, а й присвоїли їм імена славетних уродженців краю, зокрема письменника Богдана Лепкого, біохіміка, епідеміолога Івана Горбачевського, фізика й винахідника Івана Пулюя, географа й картографа Степана Рудницького, співачки світового значення Соломії Крушельницької, художника Якова Гніздовського, інших. Загалом цього року назвали лауреатів у 16 номінаціях. Окрім грамот, квітів, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Головач на фестивалі-форумі вручив їм і грошові винагороди (510 гривень).

Ігор Гуральський, студент-першокурсник ТНТУ ім. Івана Пулюя, представив на фестивалі-форумі для обдарованої молоді власну роботу — 3D LED-куб. Фото автора

Царина таланту

Стали відомі результати фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої академії наук. Успіху серед інших досягли багаторічні учасниці літніх шкіл, виставок та інших заходів МАН України сестри-близнючки Христина й Марта Франчук. Дівчатка — цьогорічні випускниці Зборівської державної української гімназії ім. Романа Завадовича. Мав розмову із Христею. Вона мріє стати юристом, тож, зрозуміло, серед улюблених шкільних предметів називає правознавство. Із цієї дисципліни в МАН України вона писала й наукову роботу та посіла перше місце на всеукраїнському рівні. Для самостійної наукової праці обрала тему, що стосувалася проблем законодавчої регламентації та кваліфікації дитячої порнографії. Христина ставала також переможцем художніх змагань, вона чудово грає на скрипці. Захоплюється і вивченням іноземних мов, неодноразово зокрема брала участь у різних англомовних конкурсах. Дівчина — представник Європейського молодіжного парламенту в Україні.

У рамках обласного фестивалю-форуму діяла виставка, на якій талановиті учні та студенти представляли власні творчі й наукові доробки і розробки. Ігор Гуральський закінчує перший курс Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя. В експозиції можна було ознайомитися з його 3D LED-кубом. Каже, ідею запозичив із всесвітньої павутини, запалився її втілити. Тепер робота Ігоря викликає захоплення в друзів, і не лише.

Утім, кожен із 68 цьогорічних лауреатів іменних премій вартий захоплення їхніми успіхами в навчанні, науково-дослідницьких роботах, у творчості. Ними Тернопілля пишається вже тепер і справді бачить їх надією славетних справ у майбутньому.