Нещодавно введений в дію субміліметровий телескоп ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), що працює високогірній чилійській пустелі Атакама в Південній Америці, виявив у Всесвіті об'єкт, що претендує на звання найхолоднішого. Йдеться про Туманність Бумеранга, передає УКРІНФОРМ з посиланням на CyberSecurity. 

«Температура туманності становить всього 1 градус Кельвіна або мінус 272,15 градусів за шкалою Цельсія. Цей показник всього на один градус вищий за абсолютний нуль – мінімально можливої температури, за якої замерзає найлегший хімічний елемент – водень», – зазначається в публікації.

Фахівці, котрі працюють із ALMA, говорять, що цю туманність ледве видно на тлі мікрохвильового фону Всесвіту, що є залишковим випромінюванням від Великого вибуху, котрий стався 13,7 млрд років тому. Вважається, що мікрохвильовий фон має мінімальну з можливих температур і на його фоні усі інші об'єкти у Всесвіті тепліші, отже, вони мають теплове випромінювання і видні в інфрачервоному спектрі спостережень.

Проте Туманність Бумеранга тут практично не видно, телескоп передав лише бумерангоподібні контури цієї туманності, що вказує на украй низьку температуру цього об'єкту.

За словами учених, низька температура туманності - це лише одна сторона медалі. Інша – в тому, що ця туманність має невелике оптичне свічення, що неможливо пояснити сучасними науковими знаннями.

Сама по собі Туманність Бумеранга, відкрита в 2003 році, є об'єктом, віддаленим від нас на 5000 світлових років в сузір'ї Центавра. Це досить молодий об'єкт, що додає інтриги, оскільки неясно, як в сучасній частині Всесвіту міг виникнути такий холодний об'єкт. Можливо, що в центрі туманності є декілька невеликих або вмираючих зірок, які дають йому світимість, але доки це не підтверджено.