Точні копії культових споруд, які виставили у Збаразькому замку, різняться не лише часом побудови, а й стилем і формою. Скажімо, храм Вознесіння в місті Чорткові нагадує ковчег, він тридольний — з бабинцем, навою та вівтарем. Колись при ньому існувала початкова школа. А в церкві Перенесення мощів святого Миколая (1801 р.) села Нагуєвичі, вочевидь, неодноразово молився Іван Франко. Представили й макети кількох церков, занесених до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За словами екскурсовода Національного заповідника «Замки Тернопілля» Оксани Горбач, унікальність цієї експозиції й у тому, що багатьох храмів уже не існує — їх або розібрали, або спалили. Але щоб прийдешні покоління мали змогу осягнути всю велич української сакральної архітектури, за старими світлинами, рисунками, ескізами, архівними матеріалами їхні точні копії відтворив львівський майстер Михайло Яськович.

Екскурсовод Національного заповідника «Замки Тернопілля» Оксана Горбач ознайомлює з макетом бойківської церкви. Фото автора

Свого часу я зустрічався з художником-експозиціонером Михайлом Яськовичем. Знаю, що понад десять років тому він уперше задумав відтворити копію одного з утрачених храмів. Спробував — і вже не може не повертати (нехай і в макетах) їх до життя, для очей сучасників. Цікаво, що спочатку старовинні та своєрідні храми з’являються на картинах, у графічних ескізах пана Михайла, а потім він береться за створення дерев’яного макета, для якого використовує дуб, сосну, бук та ясен. Копії майстер виготовляє без жодного цвяха, авторська техніка їх творення нагадує сучасне укладення ламінатної підлоги. У кожному з храмів львів’янин зробив маленький іконостас, в якому є освячена іконка.

Ці 38 макетів стародавніх церков Західної України Михайло Яськович подарував Національному заповіднику «Замки Тернопілля». Свого часу він організував тут першу виставку. Нині ці роботи представлені на постійно діючій експозиції. Загалом творчий доробок пана Михайла становлять понад 150 таких копій храмових споруд переважно XVI—XIX століть. Свої витвори автор демонструє на персональних виставках, яких уже організував майже сорок. А невдовзі експонати із Збаразького замку виставлять у польському місті Щецін.