«За інформацією Гідрометцентру у найближчий тиждень температура повітря буде значно вищою за норму – від +50 вночі до +100 вдень, а в Криму – до +150 тепла. В умовах різкого потепління почалося руйнування льодового покриву на річках і формування заторів криги. Особливо це стосується басейну Дніпра, Дністра та входу в Дністровське водосховище. Ставлю завдання Держслужбі з надзвичайних ситуацій, Держводагентству, Мінрегіону, Мінінфраструктури вжити превентивних протипаводкових заходів. Головне – безпека людей. Основа ефективних дій відповідальних служб – у своєчасному плануванні робіт, дій на випередження і жорсткому контролі», – сказав Олександр Вілкул, Віце-прем’єр, голова держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на всеукраїнській селекторній нараді.

На доручення Олександра Вілкула Державним агентством водних ресурсів спільно з  місцевими органами влади було здійснено передповеневе обстеження потенційно-небезпечних об’єктів та гідротехнічних споруд. Розроблено лінійні схеми річок, які враховуються при оперативному управлінні повеневою ситуацією та розробці різних сценаріїв її розвитку.

Як доповів Віце-прем’єру голова Держводагентства Василь Сташук, для прийому повеневих вод заздалегідь підготовлена вільна ємність на водних об’єктах. Зокрема, у каскаді Дніпровських водосховищ вона становить близько 6,7 млрд м3. Вільна ємність Дністровського водосховища складає 580 млн м3. За словами Василя Сташука, цих об’ємів достатньо для  нормального пропуску повені.

За даними Держводагентства для запобігання шкідливої дії вод у цілодобовому режимі працює 110 захисних, польдерних і дренажних насосних станцій та 272 свердловини вертикального дренажу. У разі потреби – напоготові додаткові 500 польдерних і дренажних насосних станцій та свердловин. Для ліквідації можливих локальних підтоплень підготовлені до роботи 110 пересувних насосних станцій. Також створені аварійні бригади у складі 5,4 тис. осіб, підготовлені до роботи 770 одиниць важкої техніки.

Олександр Вілкул поставив завдання перед профільними службами та керівниками регіонів активізувати роботу Міжвідомчого штабу та координувати дії в регіонах. «У разі необхідності Уряд надаватиме допомогу», – сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що необхідно організувати цілодобовий моніторинг гідрологічної обстановки, зокрема у басейнах Дністра, Дніпра, Дунаю. У тому числі – координувати дії зі штабами інших країн, через які проходять транскордонні річки. Зокрема, з Росією, Білоруссю, Румунією, Угорщиною та Молдовою.

«Завтра я проведу виїзну робочу нараду на гідротехнічних спорудах на Дунаї в Одеській області. Керівники областей мають особисто перевірити стан гідротехнічних споруд на ключових річках, що знаходяться в регіонах», – сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр зобов’язав керівників регіонів взяти під особистий контроль готовність всіх територіальних профільних служб до пропуску високих вод, укомплектованість аварійних бригад, готовність техніки на випадок виникнення надзвичайної ситуації.

Для запобігання підтоплення населених пунктів, Олександр Вілкул наказав місцевим органам влади забезпечити надійне функціонування  зливової каналізації та дренажних систем.

Він зазначив важливість своєчасного інформування населення про погіршення погодних умов і виникнення надзвичайних ситуацій.

«У випадку локальних паводків місцева влада має забезпечити своєчасну доставку продуктів та медикаментів у населені пункти. А також забезпечити роботу медичної служби для надання медичної допомоги», – сказав Олександр Вілкул.

 Віце-прем'єр зазначив: «Ми маємо досвід проходження повені у 2013 році, коли випала найбільша за 100 років кількість опадів. Завдяки превентивним заходам проходження великої кількості води було повністю контрольоване. І пройшло без масштабного затоплення населених пунктів та надзвичайних ситуацій. Так само ефективно має пройти паводконебезпечний період і цього року».