Проте на цей момент Словаччина готова забезпечити реверс в Україну лише 2,9 мільярда кубометрів блакитного палива на рік. Про це під час прес-конференції повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

За його словами, з України до Словаччини йдуть чотири труби газопроводу, п’ята законсервована. На сьогодні система завантажена лише на 63%. Також він зазначив, що Словаччина 2011-го пропонувала варіант, як Україна могла б реверсною системою повертати до 30 мільярдів кубометрів газу. Та ситуація змінилася. Нині Словаччина не погоджується на цей варіант, оскільки напрямок газу контролює російська компанія «Газпром», і, згідно з контрактами, не дає згоди на реверс.

Україна може отримувати зі Словаччини 30 мільярдів кубічних метрів газу на рік

Голова НАК констатував, що нині Словаччина готова розглядати питання реверсних поставок газу в Україні через п’яту, законсервовану, газову трубу. Однак цей варіант не влаштовує нашу країну. Андрій Коболєв зазначив, що наприкінці квітня відбудуться переговори з європейськими партнерами з питань реверсних постачань газу зі Словаччини. Він висловив сподівання, що ця держава знайде юридичну можливість постачати до України природний газ у максимальному обсязі.

Російський «Газпромекспорт» неформально визначає напрямок прокачування газу на ділянці між межею Україна — Словаччина та словацької газовимірювальної станції «Велкі Капушани», повідомив журналістам голова НАК «Нафтогаз України». І додав, що така ситуація зумовлена ??конфіденційністю контрактів між словацькою та російською сторонами.

Водночас передбачений контрактами варіант абсолютно не відповідає європейському законодавству — другому і третьому енергопакетам. Відносини між словацьким  та українським  операторами ГТС повинні бути прямими, без неформальних посередників.

Присутність віртуального посередника на ділянці газопроводу між Україною та Словаччиною блокує можливість реверсу газу в Україну. Голова  «Нафтогазу» також констатував, що у зв’язку з наявністю «Газпромекспорту» переговори про реверс між Словаччиною та Україною зайшли у глухий кут.

Він пояснив, що суть словацьких пропозицій — добудувати двосторонню газотранспортну мережу, що пропонується зробити не раніше жовтня. Водночас Андрій Коболєв підкреслив, що «Нафтогаз» наполягає на першому варіанті.

«Є альтернатива, вона дешевша і вигідніша, але потребує вирішення одного неприємного питання», — сказав він. І додав, що «Нафтогаз» передасть документи у Брюссель чиновникам Єврокомісії, щоб питання з присутністю «Газпромекспорту» на ділянці газопроводу між Словаччиною та Україною було порушено на консультаціях у Єврокомісії та Словаччині, які мають відбутися 25 квітня у Братиславі.