У плани Києва не входить здійснювати передоплату російського газу за ціною майже 480 доларів за тисячу кубометрів. Про це напередодні Дня Перемоги повідомив журналістам міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан. «Наша держава в газовому питанні готова знову повернутися до передарбітражного процесу. Україна не визнає рахунок, виставлений Росією за квітневі поставки газу за аналогічною ціною — 480 доларів за тисячу кубів. У той же час наша держава готова повністю розрахуватися з РФ у разі підписання угоди про збереження ціни в розмірі 268,5 долара за тисячу кубометрів на квітень та наступні періоди», — каже він.

Тобто Україна готова в будь-який час сплатити РФ за блакитне паливо 2,2 мільярда доларів боргу.

Нагадаємо, що ще раніше Україна скерувала до російського газового монополіста — ВАТ «Газпром» — передарбітражну ноту. Як зазначав тоді Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, якщо впродовж 30 днів відповідних домовленостей не буде досягнуто, то наша держава перейде до судового розгляду спору з цією російською компанією.

Жодна держава не сплачує за «блакитне» паливо стільки, скільки наша. Фото з сайту forexaw.com

Можливо, саме це, а ймовірно, й інший чинник, вплинули на реакцію російської сторони, яка вчора, 12 травня, таки дала попередню відповідь. Так, заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський повідомив журналістам, що Росія готова обговорювати зниження ціни на газ для України у разі погашення боргів.

«Ми хочемо виконання контрактних зобов’язань. Ми готові обговорювати будь-який компроміс, але необхідно погасити борги. Сплатіть борги, тоді можемо про щось говорити», — зазначив він.

Слід сказати, що ця заява пролунала напередодні початку офіційних перемовин у Брюсселі між Юрієм Проданом, очільником українського Міненерго, та представниками Міненерго Росії, «Газпрому» і Єврокомісії (з Єврокомісаром Гюнтером Оттінгером), запланованих на вечір 12 травня.

Водночас РФ словами того ж Анатолія Яновського не перестає дивувати. Так, Україна не відмовляється від погашення боргів, але цей високопосадовець заявив, що знижка в 100 доларів ціни газу для України, діючої за угодою від січня 2009 року, була надана російським урядом згідно із Харківською угодою за перебування російського флоту в Криму після 2017 року.

Росія також сподівається на те, що 16 травня таки відбудеться наступний раунд переговорів у тристоронньому форматі — Україна—Росія—ЄС — саме у Москві, хоча Юрій Продан категорично заявив журналістам: «Ми зголошуємося на такий захід у будь-якому європейському місті, лише не в Москві». За його інформацією, це може статися у Відні, проте поки що дата не визначена.

Чи може Україна, якщо подасть позов на «Газпром» до Стокгольмського арбітражного суду з питань цін на блакитне паливо, виграти його? Як вважає аналітик Центру трансатлантичних відносин із США Дональд Йенсен, наша держава має дуже гарні шанси на це, адже Росія використовувала питання ціни як інструмент тиску. Також експерт упевнений, що жодна країна не сплачує за це паливо стільки, скільки Україна.