Краснодарський крайовий суд у вівторок почав розгляд справи стосовно Хайсера Джемілєва, сина відомого українського політика, лідера кримських татар Мустафи Джемілєва. Про це розповів кореспондентові Укрінформу в Москві Микола Полозов — адвокат Джемілєва.

«Краснодарський крайсуд сформував колегію присяжних у справі Джемілєва. Перше засідання призначено на 14 квітня. Звинувачення і захист виголосять вступні промови, і буде визначено порядок дослідження доказів», — сказав Микола Полозов.

Суд відхилив заявлені захистом відведення кандидатам і заяву про розпуск колегії у зв'язку з тенденційністю. Справа в тому, що всі присяжні позитивно відповіли на запитання Миколи Полозова про оцінку приєднання Криму до Росії. Тому, на думку адвоката, тенденційність може виявитися в потенційному екстраполюванні у свідомості присяжних (під тиском пропаганди в російських ЗМІ) особи Мустафи Джемілєва, який виступає проти окупації Криму, на сина.

В засіданні, окрім краснодарського прокурора, братиме участь «десант кримських прокурорів». Як пояснює адвокат, це піар-хід Кремля. Кримські прокурори мають «нейтралізувати» Сафінар Джемілєву (дружина Мустафи Джемілєва і мати Хайсера, яка живе зараз в Криму), що є потерпілою у справі.

Нагадаємо, в травні 2013 року Хайсер Джемілєв був затриманий у Бахчисараї за підозрою у вбивстві. Пізніше звинувачення перекваліфікували у вбивство з необережності, запобіжний захід змінили. Після анексії Криму Росія вирішила заново судити всіх за своїми законами. Хайсера Джемілєва заарештували й всупереч рішенню Європейського суду перевезли для суду з Криму в Краснодар. Йому інкримінують вбивство, викрадення і незаконне зберігання вогнепальної зброї. Хайсеру загрожує до 15 років позбавлення волі.