Як видобути вогонь з води знають науковці Європейського дослідницького проекту. Для цього вони розробили спеціальний портативний прилад.

Він не використовує ємності із займистими газами для зварювання чи паяння. Натомість він сам виробляє паливо, коли це потрібно.

Ендрю Елліс, технолог дослідження:

«Тут у нас – електролізерна система. У ній ми застосовуємо звичайну електроенергію та воду. Вода розщеплюється на водень і кисень та подається до зварювальної горілки. Отже, ми справді використовуємо воду для створення вогню».

Використання електролізерів досить обмежене через їхню високу вартість. У механізмі використовуються недешеві мембрани, а також платина чи інші коштовні метали в якості каталізаторів.

Дослідники прагнуть зробити технологію доступнішою.

Ендрю Елліс, технолог дослідження:

«У нас ціла команда хіміків працює над розробкою нових мембран, які б зробили електролізер продуктивнішим. Ми також проводимо чимало досліджень із каталізаторами. Намагаємося зменшити кількість необхідної платини та шукаємо інші значно дешевші матеріали, які можна було б використати. Дослідження вже дозволило суттєво зменшити вартість електролізерних систем».

Водень та кисень рекомбінуються на самому кінчику горілки і створюють полум’я, яке дещо холодніше і набагато простіше у використанні, ніж суміш кисню з пропаном чи ацетиленом, які традиційно використовуються у цьому випадку.

Рорі Олні, консультант із зварювання:

«Вогонь набагато м’якший порівняно з ацетилено-кисневим полум”ям, кінчик насадки не нагрівається, світло від горіння теж значно менш агресивне до очей».

Герметизовані ємності з ацетиленом – небезпечні та незручні. Їхнє використання заборонене у місцях, де витік газу може бути занадто небезпечним. Гарячий киснево-ацителеновий вогонь вимагає особливої уваги у роботі з такими неміцними матеріалами як алюміній.

Стівен Бейнс, фахівець з матеріалів:

«Висока температура та інтенсивність може розплавити матеріал дуже швидко. Це один з основних недоліків».

Вогонь, отриманий з водню, – ніби «ніжніший» і також чистіший, адже виробляє воду при згорянні.

Нік Ладфорд, науковець:

«Ми сподіваємося, що газ для цього приладу буде в 20 разів дешевшим, ніж ацетиленовий газ, адже в його вартість входить зберігання, страхування тощо, а також вартість самої речовини».

Маленькі та середні підприємства зможуть скористатися з цих переваг у найближчому майбутньому, коли технологію запустять на ринок.

Поки що прототип електролізера старанно тестують британські зварники.

Рорі Олні, консультант із зварювання:

«Одна з основних переваг цього пристрою та цієї системи – у тому, що він завжди залишається холодним, тому що вогонь, який він виробляє, горить уже ззовні. Отже на дотик пристрій холодний, і під час використання – він ніколи не нагріється. І коли вимикаєш пристрій після закінчення роботи, його можна покласти де завгодно».

Copyright © European Commission 2013 / euronews 2013