Попри угоду між Путіним та Меркель про створення «контактної групи» щодо української кризи, Велика сімка відмовилася брати участь у саміті з Росією. У своєму комюніке найбільш розвинені країни світу засудили російське вторгнення в Україну і заявили, що припиняють підготовку до саміту у Сочі, що мав відбутися у червні.

У НАТО так само засудили посилення російської військової активності у Криму. В заяві Північноатлантичної ради за підсумками засідання щодо ситуації в Україні, зокрема, наголошується, що «дії Російської Федерації є порушенням міжнародного законодавства».

«Ми закликаємо Росію зменшити напруженість. Закликаємо Росію дотримуватись всіх міжнародних зобов’язань, повернути її військових на їхні бази та утриматись від будь-якого втручання будь-де на території України», – заявив Генсек Альянсу Андерс фог Расмуссен.

«Неприйнятною інтервенцією» назвав дії Росії в Криму Барак Обама під час телефонної розмови з Анґелою Меркель у ніч проти понеділка. А у бесіді з Путіним Обама закликав Росію дотримуватися міжнародних угод.

Держсекретар США Джон Керрі має прибути до України у вівторок.

«Росія може завоювати у Крим, але врешті-решт Росія сама підштовхне себе до ізоляції. За це заплатить економіка Росії, російський бізнес, окремі громадяни Росії. І в результаті Росія ізолює сама себе на світовому рівні. І це одразу після того, як вона витратила 60 мільярдів доларів на Олімпійські ігри, намагаючись показати інше своє обличчя», – сказав Керрі у телеінтерв’ю.

Тим часом Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун направляє в Україну свого першого заступника Яна Еліассона для вивчення ситуації.

 Copyright © 2014 euronews