Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Напевно, усі пам’ятають, що на попередніх виборах Президента України людям, які з тих чи тих причин мали намір голосувати не за місцем постійної реєстрації (робота, навчання, відпочинок або лікування в іншій місцевості), потрібно було вдома на своїй дільниці узяти відповідний документ — відкріпний талон.  І тільки з ним іти на ту дільницю, де вони того разу збиралися зробити своє волевиявлення. Чи потрібен такий документ нині, на позачергових президентських виборах? Із цим та іншими запитаннями «УК» звернувся до голови прес-служби Центральної виборчої комісії Костянтина Хівренка.

— Ні, відкріпні талони громадянам, які працюють чи навчаються не за місцем постійної реєстрації та хочуть проголосувати саме у тій місцевості, де вони фактично живуть, нині не потрібні. Скажу більше: такого поняття, як відкріпний талон, у Законі «Про вибори президента України» немає, –– пояснив він. І нагадав, що жителям Криму та Севастополя, які виявлять бажання проголосувати на материковій Україні, достатньо подати заяву та паспорт із кримською пропискою, а жителям інших областей слід додати до цих документів ще й такий, що засвідчить причину зміни місця голосування (довідку з місця роботи, навчання, якщо це санаторій чи будинок відпочинку — медичну довідку).

На запитання, як проголосувати людям, які під час виборів перебуватимуть у лікарнях або вдома і не мають змоги пересуватися самостійно через вік чи стан здоров’я, Костянтин Хівренко зауважив:

— Якщо це велика лікарня або людина відбуває покарання у пенітенціарній системі, її прізвище й інші дані автоматично вносяться до спеціалізованого реєстру списків виборців. У день голосування на території установи вона йде до спеціально визначеної кімнати, отримує бюлетень та робить свій вибір.

Особи ж, які через вік чи хворобу не мають змоги особисто завітати на виборчу дільницю, повинні подати заяву, паспорт та медичну довідку про те, що справді мають таку проблему. Про це можна попросити рідних або сусідів, якщо людина не встає з ліжка. Тоді у день виборів до неї завітають троє представників виборчої комісії із бюлетенем та скринькою для голосування.  У них є обов’язок відвідувати цих людей у будинках, якщо це приватний сектор, або у квартирах, якщо багатоповерхівка.

А якщо ж у жителя Криму чи Севастополя пошкодили або й всупереч волі вилучили паспорт громадянина України, а він має бажання проголосувати, слід звернутися до суду щодо неправомірних дій тих, хто це зробив, і спробувати встигнути відновити паспорт громадянина України до дня виборів.