Нові санкції Європейського Союзу щодо Російської Федерації, схвалені ще 8 вересня, набули чинності лише вчора після публікації відповідних рішень в Офіційному журналі ЄС. Європейські партнери України виконали обіцянку, поклавши край ворожінню «введуть — не ведуть». А «ритуальні танці» спікерів офіційних осіб російського політикуму на кшталт «отвєтім адекватно і сімєтрічно» стають дедалі смішнішими. Адже після кожної симетричної відповіді гірше стає лише самим росіянам…

Тож новий пакет санкцій ще більше посилив обмеження доступу Росії до ринків капіталу ЄС. Громадяни та компанії ЄС більше не зможуть надавати кредити п’ятьом основним державним російським банкам: «Сбербанк России», «Внешэкономбанк», ВТБ, «Газпромбанк», «Россельхозбанк». Водночас заборонили торгівлю новими облігаціями, акціями чи подібними фінансовими інструментами цих банків, термін погашення яких перевищує 30 днів.

Заборонено також кредитування (через облігації та акції, термін погашення яких перевищує 30 днів) трьох головних оборонних компаній та трьох головних енергетичних компаній Росії. Заборона також поширюється на послуги, пов’язані з випуском цих фінансових інструментів, зокрема брокерство. Йдеться про ОПК «Оборонпром», «Объединенная авиационная корпорация», «Уралвагонзавод», «Роснефть», «Газпромнефть», «Транснефть».

Окрім цього, заборонено надавати послуги, потрібні для розвідки глибоководних нафтових родовищ, нафтових розвідок чи нафтового видобутку в Арктиці та проектів щодо сланцевої нафти в Росії. Йдеться про буріння, випробування свердловин чи геофізичне дослідження свердловин.

Також розширено заборону на експорт товарів подвійного призначення та технологій для військового використання: до списку включено дев’ять змішаних оборонних компаній, які не зможуть отримувати товари подвійного призначення з ЄС. Це зокрема ТОВ «Сириус», ВАТ «Станкоинструмент», ОВАТ «Химкомпозит», ТОВ «Калашников», ТОВ «Тульский оружейный завод», ВАТ «Концерн «Технологии машиностроения», ВАТ «Высокоточные комплексы», ВАТ «Алмаз-Антей», ВАТ «НПО «Базальт».

Крім того, до «чорного списку» осіб потрапили 24 людини, зокрема нові лідери так званих ДНР і ЛНР, члени «уряду Криму», а також особи, відповідальні за прийняття рішень у Росії, та олігархи.

Санкційний список ЄС поповнили одіозний депутат Державної думи РФ Володимир Жириновський, заступник голови Ради Федерації Юрій Воробйов, заступник голови Державної думи Володимир Васильєв, депутати Леонід Калашніков, Володимир Нікітін, Олег Лебедєв та інші антиукраїнські діячі.

Загалом під європейські санкції потрапили 119 осіб. Заморожено активи 23 компаній. Крім того, було розширено правову базу для того, щоб заморожувати рахунки та накладати візові заборони на осіб та компанії, що проводять трансакції з сепаратистськими групами на Донбасі.

До речі, після звісток про введення нових санкцій Заходу ринок акцій Росії відкрився в п’ятницю зниженням цін blue chips на тлі збережених з минулого дня продажу; індекси ММВБ і РТС за хвилину торгів втратили 0,1—0,3%.