Як ми вже повідомляли, однією з ключових змін є пропозиція враховувати середній бал шкільного атестата про середню освіту лише за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала та вилучити пункт про автоматичне переведення середнього бала цього документа в 200-бальну шкалу.

Крім того, Міносвіти пропонує внести зміни до порядку оприлюднення рейтингових списків вступників, зокрема, аби виші в обов’язковому порядку публікували їх на власних сайтах у повному обсязі. Також у проекті наголошується на більшій прозорості вступної кампанії та відновленні роботи системи «Конкурс» (свого часу її відміна Дмитром Табачником викликала обурення освітянської спільноти). «Ліцензовані обсяги, державне замовлення, вартість навчання за напрямами (спеціальностями), хід подання заяв щодо вступу, рекомендування до зарахування та зарахування до вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації здійснюється інформаційними системами, в тому числі, системою «Конкурс», на підставі даних, внесених приймальними комісіями до Єдиної бази, із зазначенням категорій вступників», — йдеться в проекті документа.

Крім того, Міносвіти пропонує скоригувати ще один критерій, розмитість якого раніше давала змогу маніпулювати результатами вступних випробувань. Йдеться про уточнення оцінювання творчих конкурсів, у програмах яких міністерство пропонує докладно прописати критерії кожного зі встановлених випробувань, а на сайтах вишів та в приймальних комісіях оприлюднювати програми фахових випробувань.

Що стосується нарахування додаткових балів при вступі, то серед можливих змін — вилучити пункт, котрий з’явився торік, про нарахування 70 балів «особам, які мають найкращі інтелектуальні досягнення». Водночас механізм нарахування додаткових балів призерам ІV туру Всеукраїнських олімпіад та дітям-МАНівцям лишаються незмінними.

Також Міносвіти планує зобов’язати виші вказувати деталізовані строки при вступі до магістратури: «зокрема, правила прийому повинні містити інформацію про строки прийому заяв та документів на навчання, строки проведення та оголошення результатів фахових випробувань, строки оприлюднення рейтингового списку вступників, які вступають на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста, магістра».

P.S.  Пропозиції, зауваження та відгуки Міністерство освіти і науки просить надсилати у паперовій формі на його адресу: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10 або на електронну адресу: ministry@mon.gov.ua.